Sikeres kísérlet – A rakéta felrobbant

Ma délután a a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának Launch Complex 39A (LC-39A) kilövőállásáról elindult a Falcon-9 hordozórakéta, csúcsán a Crew Dragon űrhajóval.  Alig egy perccel a start után az irányító központban tartózkodók hangos visszaszámolásba kezdtek, majd a 84 . másodpercben felrobban a rakéta.

Nem történt baleset, a SpaceX cég a NASA követelményeinek legnehezebb tesztjén van túl. Bizonyítaniuk kellett, hogy egy üzemzavar esetén, a maximális gyorsítás során bekövetkező baleset esetén is képesek megmenteni az űrhajóban tartózkodó legénység életét.

A 84. másodpercben az irányító központban megnyomták az önmegsemmisítő gombot.

A rakéta felrobbant, a védelmi rendszer azonnal leválasztotta a az űrhajót a rakétáról,  bekapcsolta a Crew Dragon vészhelyzeti rakétáit, és biztonságos távolságba juttatta. Hamarosan kinyíltak a fékezőernyők, és 9 perccel a robbanás után az űrkapszula az Atlanti- óceánban leszállt.

A küldetésmegszakítás-teszt (In Flight Abort Test) egy űrhajó legfontosabb, a végső jóváhagyás előtti tesztje. Az űrhajó üléseiben bábuk utaztak, hogy teszteljék, milyen erőhatások érik a legénységet egy vészhelyzeti leválasztás során.

Ez volt az az utolsó mérföldkő ahhoz, hogy engedélyezzék a SpaceX első emberes űrutazását. Doug Harley és Robert Behnken fog a Nemzetközi Űrállomásra utazni, a két amerikai űrhajós lesz a SpaceX első hivatalos személyzete.

Ebben a videóban elejétől végig megnézhetjük a tesztet.

Facebook hozzászólások

You may also like...