Egy jó könyv módosítja az agyunkat

Az agyunk nemhogy csak felismeri a jó könyveket, de biológiailag válaszol rájuk! Egy új kutatásból kiderült, hogy egy jó regény képes „megtéveszteni” az elménket és ezáltal olyan változásokat előidézni benne, amelyektől szó szerint úgy érezhetjük, hogy a főhős testébe bújtunk.

A kutatás eredményeinek köszönhetően a tudósok rájöttek, hogy egy jó regény olvasása közben változások mennek végbe az agyunkban, amelyek legkevesebb 5 napig maradnak megfigyelhetők.

Az Ermory egyetem tudósai kiderítették, hogy az olyan könyvek olvasása közben, amelyek teljesen magukba szippantják az olvasót, fokozott aktivitás figyelhető meg a bal agyféltekében, vagyis az agy azon részében, ahol a nyelvért, az érzékelésért és a motoros tevékenységekért felelős képességeink vannak. A neuronok az agyunk ezen részén elhitetik az elménkkel, hogy a testünk valami olyat csinál, amit közben mégsem. Ezt a jelenséget egyébként földelt megismerésnek hívják.

– Az idegi változások, amelyeket megfigyelhettünk normális esetben fizikai dolgok érzékelésekor, illetve mozgás közben jelentkeznek. Ezek alapján arra következtethetünk, hogy egy regény olvasása szó szerint a főhős testébe repíthet minket. – nyilatkozta Gregory Berns neurológus, a kutatás vezetője a The Independentnek.

– Azt eddig is tudtuk, hogy egy jó történet olvasásakor, átvitt értelemben, más bőrébe bújhatunk. Most azonban úgy tűnik, hogy talán biológiailag is történik valami az agyunkban.

A kutatásban 21 diák vett részt, akiknek az este folyamán el kellett olvasniuk egy könyv ugyanazon részletét, majd reggel a szakemberek egy fMRI vizsgálatot hajtottak végre rajtuk. (A funkcionális mágneses rezonancia vizsgálat, más néven fMRI, az agy aktivitását méri, úgy, hogy megfigyeli, hogyan változik a vér oxigénszintje az idegi aktivitás bekövetkeztekor.)

A könyv, amelyet a kutatás alatt használtak, Robert Harris 2003-as thriller bestsellerje volt, a Pompeii. A választás a regény gyors tempójú cselekménye miatt esett erre a darabra.

Miután a diákok befejezték az olvasást, az elkövetkezendő 5 napban minden nap megvizsgálták az agyukat.

A résztvevők agyának idegrendszeri elváltozásai, a könyv befejezte után 5 napig maradtak észrevehetőek. Berns ezt a jelenséget leginkább az izommemóriához tudta hasonlítani.

Illusztráció: Daniele Gay

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?