Sorozat helyett film lesz Patrick Rothfuss fantasyjéből

2013-ban röppent fel a hír, hogy a 20th Century Fox sorozatot készíteni Patrick Rothfuss fantasy trilógiájából, A királygyilkos krónikájából. A projektről aztán addig nem volt hír, míg maga Rothfuss be nem jelentette, hogy sorozatot lemondták. Ennek ellenére úgy néz ki, hogy nem kell lemondanunk az adaptációról. A Variety értesülése szerint szerint Sam Raimi (Pókember, Óz, a hatalmas) rendezésében készülne film az első könyvből.

Rothfuss fantasyje régóta élvezi Hollywood figyelmét. Az első könyv, A szél neve 2007-ben jelent meg, majd azt követte 2011-ben A bölcs ember félelme. A harmadik részt, a Doors of Stone-t 2016-ra ígérte az író, azonban azóta késik a megjelenés, és a rajongók egy 2,5. részt, A szótlan tárgyak lassú szemlélését kaphatták kézbe 2014-ben.

Maga a történet egy fiatal tehetséges varázsló, Kvothe életét meséli el – vagyis pontosabban Kvothe beszéli el saját életét. A klasszikus fantasy vonalat erősítő történetet hömpölygő stílusa, anekdotikus szerkezete és végtelen kiterjedésű világa teszi vonzóvá olvasók és filmes számára – utóbbiaknál ott lebeg a franchise potenciál is, azaz Rothfuss történetéből sok filmet lehetne készíteni, hisz alapanyag bőven van.

Az első érdeklődők 2014-ben jelentkeztek be: a 20th Century Fox akart sorozatot készíteni A királygyilkos krónikájából, Arnon Milchan, Andrew Plotkin és Brad Weston producerekként álltak be a terv mögé. Azonban végül nem lett semmi a projektből, és a megfilmesítési jogok visszavándoroltak Rothfusshoz, aki újra szabadon rendelkezhetett műve adaptálásának kérdésével.

A történet nem maradt sokáig új érdeklődő nélkül. 2016-ban a Lionsgate stúdió jelentette be igényét, filmet készítene a trilógia első kötetéből. A filmes tervek mellett egy előzményeket bemutató sorozatot (ez a Showtime-ra érkezne) és játékot is készítenének Rothfuss világa alapján.

A film ügyének megnyerték a Hamilton musical alkotóját, Lin-Manuel Mirandát, mint producert, aki Robert Lawrence-szel együtt viszi képernyőre Kvothe kalandjait. A forgatókönyvért Lindsey Beer (Transformers: Az utolsó lovag) fog felelni, 2018 februárjában pedig kitudódott, hogy Sam Raimi lesz a rendező.

Raimi választása érdekes, hisz a rendező 2013 óta nem ült rendezői székbe (azaz Óz, a hatalmas óta), kíváncsiak vagyunk, hogy ennyi év kihagyás után hogyan fog közelíteni Rothfuss fantasyjéhez, és beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Reméljük a legjobbakat.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...