Sötét anyagból álló galaxist találtak

Amerikai és holland csillagászok egy olyan távoli, a teleszkópokkal nem látható törpegalaxist fedeztek fel, amely feltételezéseik szerint kizárólag sötét anyagból állhat. A felfedezésről a Nature-ben jelent meg tanulmány.

Gravitációs lencse segítségével találtak rá egy távoli törpegalaxisra, ami teleszkópokkal nem észlelhető. A gravitációs lencse a tér nagy tömegű objektumok által okozott elhajlítása, amely a közelében egyenes vonalban haladó fény terjedését is meggörbíti, így lencseként működik. A kutatók a hawaii Mauna Key vulkán tetején működő Keck-obszervatóriumban végezték el a megfigyeléseket, és a JVAS B1938 katalógusjelű masszív elliptikus galaxist használták gravitációs lencseként.

A most felfedezett galaxis tízmilliárd fényévnyire van tőlünk, és igen apró, 190 millió Nap-tömegű. Ez nagy számnak tűnhet, ám egy tipikus csillagváros tömege több tízmilliárd Napénak felel meg.

“Ez a legalacsonyabb tömegű galaxis, amelyet ilyen nagy távolságban észleltünk” – hangsúlyozta Mathew Auger, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzője.

A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk. Az univerzum tömegének csupán 4,6 százalékát alkotja a megfigyelhető anyag, 23 százalék a sötét anyag aránya, és 72 százalék a sötét energia.

index.hu/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?