Stan Lee és J.K.Rowling is bekerül a Science Fiction és Fantasy Hírességek Csarnokába

A Marvel legendás alakja, Stan Lee, valamint a Harry Potter világának megalkotója, J.K.Rowling hivatalosan is bekerültek a Science Fiction és Fantasy Hírességek Csarnokába. A Museum of Pop Culrure (MoPOP) közölte, hogy ebben az évben kik lesznek a Hall of Fame legújabb tagjai, amely posztot Lee és Rowling mellett a The Legend of Zelda videojáték és a Buffy the Vampire Slayer (Buffy, a vámpírok réme) tv sorozat is elnyerte. Az új tagokat a MoPOP Science Fiction and Fantasy Hall of Fame kiállítása mutatja be még idén.

Stan Lee esetében különösen érezhetjük, hogy ez egy régóta kiérdemelt elismerés. A science fictionre való hatását, melyet főként a képregények médiumán keresztül ért el, nem lehet megkérdőjelezni. A Marvel Comicsnál eltöltött ideje alatt társai, Steve Ditko és Jack “King” Kirby segítségével, Lee számos karaktert teremtett meg a legmaradandóbbak közül, nem csak a képregények birodalmában, de az egész popkultúra számára. Valamennyi közülük szerepelt és sikert hozott a Marvel Filmuniverzumban, illetve a Fox X-men szériájában is. A Stanly Martin Lieber néven született Lee 17 évesen először a Timely Comics asszisztenseként kezdett dolgozni, majd hamar szerkesztő érett belőle, és mindenféle stílusban írt képregényeket a romantikustól kezdve a westernen át egészen a horrorig. 1961-ben készített egy képregényt, amely négy emberről szól, akik egy kozmikus sugárzás következtében szupererőt kaptak. Ez bizony a Fantastic Four volt, s ezzel kezdetét vette egy meglehetősen sikeres korszak az immáron átnevezett Marvel Comics számára. Lee karakterei megragadták a rajongók képzeletét a rokonszenves személyiségeken és a megosztott univerzum ötletén keresztül, melyben minden Marvel hős szerepet kap.

J.K.Rowling is tagadhatatlanul nagy hatással volt a popkultúrára a Harry Potterrel. A hét kötetből álló regénysorozat, amely 1997-ben indult útjának, több millió kiadott példányt élt meg és számos díjat zsebelt be, köztük a Hugo-díjat és a Nemzeti Könyvdíjat a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában. A könyveket meg is filmesítették, ami minden idők egyik legsikeresebb adaptációjára sikerült. Azóta Rowling a spin-off sorozatokba is bekapcsolódott forgatókönyvíróként, a Legendás állatok és megfigyelésük második részét éppen idén novemberben láthatjuk a mozivásznakon.

Zelda és Buffy is kiérdemelték, hogy bekerüljenek a Csarnokba. A Zelda-sorozat egy felfedezésre alapuló játék, amely az elmés rejtélyeiről, az emlékezetes karaktereiről és a fantasy megjelenéséről ismert. Joss Whedon Buffyjában a vámpírvadászat és a tini dráma sikeres kombinációjával találkozhatunk, amely párosítás meglehetősen eredményesre sikeredett.

Facebook hozzászólások

You may also like...