Szeged a világvége után

A poszt-apokaliptikus víziók évtizedek óta népszerűek, legyen a világvége oka akár atomháború, járvány, zombi-apokalipszis. A világ nagyvárosainak ikonikus helyszíneiről sok ilyen témájú kép készült, még Budapestet is láthattuk romjaiba dőlve. De hogy egy vidéki magyar városról készüljenek ilyen képek?

Pedig most ezt történt, Szeged ismert épületei fedezhetők fel egy poszt-apokaliptikus képsorozatban. A Dóm-tér embertelen neonpunk jövője, a Szent István-tér a teljes pusztulás után, vagy a Tisza-part egy dízelpunk világban meglepő és elszomorító látvány.

A képek készítője egy vajdasági művész, Omerović Martin, aki a Szegedi Egyetem rajztanszékén  tanult, és diplomamunkaként adta le műveit. Martin nagy rajongója a városnak, a szabadkai születésű diák

„Hogy nézne ki Szeged Szent István tere egy világjárvány, vagy akár egy atomháború után? Milyen változásokon megy keresztül a technológiába született, jövőbeli ember által újjáépített Dóm tér? Vagy akár a múltba visszamenőleg, hogy nézne ki Szeged Tisza-partja egy háború utáni „dízel punk” stílusban?” – veti fel kérdéseket, amelyeket ő maga vázol fel rajzaiban.

 

Sápadtak

 

Urbánszki László – Újvérűek

 

Facebook hozzászólások

You may also like...