Szélmérés a világűrből

Hogyan lehet a szél erejét messze a világűrből mérni?

A meteorológusoknak többféle eszköz a rendelkezésére áll, hogy megmérhessék a szél sebességét: forgó szélkerékkel, meteorológiai ballonnal vagy a felhők viselkedését megfigyelő műholdakkal. Ezek azonban csak arról számolnak be, hogy mi történik egy adott helyen vagy egy bizonyos magasságban. De most föld körüli pályára állt az Aerus műhold, a tesztmisszió, előkészíti a leendő lézeres meteorológiai műholdak működését.

A startot eredetileg keddre tervezték, de nagy magasságban olyan erős szél fújt, hogy el kellett halasztani az indulást. Az Aeolust egy Vega rakéta vitte az űrbe, a rakétát Francia Guyanáról lőtték ki szerdán helyi idő szerint 18.20-kor.

Az Aeolus miután eléri a 320 kilométeres magasságot, megkezdi a tesztprogramját. A szakemberek azt remélik, hogy a műhold lézeres mérései már egy éven belül megjelennek a hivatalos előrejelzésekben.  A meteorológusok reményei szerint a műhold segítségével javul a középtávú időjárás-előrejelzések minősége.

Bár a légkör hivatalos határa 100 kilométeres magasságban van, 30 kilométerrel a föld felszíne felett a légnyomás már csupán a tengerszintinek az egy százaléka.  műhold a szeleket úgy méri, hogy ultraviola lézersugarat bocsát ki az atmoszférába és nagy méretű űrtávcsövével megméri a visszajövő fényjelet, mely a különböző magasságok szeleiben mozgó levegőmolekulákról és apró részecskékről verődik vissza. Az Aeolus révén sosem látott részletes adatokat kapunk az egész földi légkörből a 30 kilométer magas sztratoszféráig minden magasságból gyűjti az adatokat.

Facebook hozzászólások

You may also like...