Szemétmetropoliszok: a legnagyobb hulladéklerakók a világon

Hogy milyen nap van ma? Június 5-e, a Környezetvédelmi világnap. Azonban vannak, akik az év minden napján azért küzdenek, hogy valahogy megállítsák a megállíthatatlant: a Föld szeméttel való teljes elárasztását. Hogy a kék bolygóból ne legyen szürke.

Ugyanis a hulladék úgy elárasztott bennünket, hogy észre sem vesszük. Persze Magyarországon még nem olyan rossz a helyzet, de attól, hogy nem látjuk, a probléma még létezik.

És vajon a szemét tényleg “elárasztott”? Szeretjük használni ezt szép, tőlünk távol álló kifejezést. De mi biztos, hogy mindent megteszünk azért, hogy csökkentsük saját háztartásunk hulladéktermelését? Ugyanis attól, hogy nem dobáljuk el a szemetet az utcán, még nincsen minden rendben. A nem lebomló anyagok a kukánkból a telepekre kerülnek – onnan pedig a természetbe és a vizekbe.

Pedig újrahasznosításra is kerülhetnének volna.

Ráadásul a szeméttelepek sem végtelen befogadóképességűek. A világ számos pontján lassan város méretű lerakók alakulnak ki, a teljesen elszegényedett lakók pedig oda kényszerülnek költözni.

1. Puente Hills, Los Angeles, Egyesült Államok

Puente Hills Amerika legnagyobb szeméttelepe, de szerencsére ez még a legkorszerűbbek közé tartozik.

2. Siem Reap, Kambodzsa

Rengeteg gyermek dolgozik iskola után a telepeken, mert így tud csak megélni a családjuk.

3. Changde, Kína

Kína az utóbbi időben megpróbál fokozott figyelmet fordítani az újrahasznosításra, hogy visszaszorítsa a környezetszennyezést és megvédje az egyre fogyó természeti kincseket.

4. Lagos, Nigéria

Egy férfi mossa le magát egy teljes napi munka után az Olusosun szeméttelepen, ami a legnagyobb lerakó Nigériában.

5. Jakarta, Indonézia

A 11 éves Nung egy szeméthegyen állva, ahol a műanyagot gyűjti össze rendszeresen.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?