Szemrevaló cyberpunk szemre való

Mi az, amire szüksége lesz a cukorbetegeknek, az operatőröknek, a titkos ügynököknek, esetleg a madármegfigyelőknek egyaránt?Az utóbbi években több cég tervei között is szerepelt a kontaktlencse tökéletesítése és sikerült érdekes eredményeket elérniük. Az okos kontaktlencse már képes mérni használója vércukorszintjét, míg a Googe egy kamerás „szemre valóval” állt elő. Svájcban sikerült újabb fejlesztést végrehajtani: a zoomolni képes kontaktlencsét.

Az új vizuális segédeszközt a múlt héten mutatta be Eric Tremblay, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa az Amerikai Szövetség a Tudomány Fejlődéséért éves találkozóján, Kaliforniában. A látásjavító-rendszer újdonság a maga nemében, az első ilyen egy pár teleszkópos lencséből és egy intelligens szemüvegből áll, mely képes különbséget tenni a pislogás, a kacsintás között, használója képes váltani a nagyító és a normál üzemmód között.

Az egyelőre prototípus fázisban lévő vizuális segédeszköz hasznos lesz a jövőben annak a 285 millió embernek, akik látásproblémával küszködnek. Különösen hasznos lehet az időskori makula degenerációban (AMD, szemfenék meszesedés) szenvedőknek. Ez a betegség felelős az 50 év fölöttiek látásromlásának legnagyobb részéért, a centrális látás romlásáért, a sejthalálért és a retina elhalásáért. Ugyan már létezik az ún. bioptik teleszkópos szemüveg, mely kiküszöböli a látásgyengeséget, de az – ormótlansága folytán – jelentősen zavarhatja a társadalmi interakciót. Az új rendszer ennél kevésbé lesz tolakodó és zavaró.

Bioptik szemüveg

A szuper vékony teleszkópokat, melyeket beépítettek a lencsékbe, a DARPA fejlesztette ki drónoknak, ezeket alakított át a cég látásjavító rendszerré. Az első eredmények már 2013-ban megmutatkoztak, azóta a tudósok javítottak a kényelmességén és kitolták a viselhetőség idejét.

Ezek a lencsék merevek és nagyobbak a hagyományos lencséknél, lefedik a sclerát (a szemfehérjét). A 1,5 mm-es lencsékbe egy apró alumíniumtükör gyűrű van építve, mely befogja a fényt és növeli az érzékelt objektum méretét, akár 2,8-szeresére nagyítva azt. A koncentrált és normál látás közötti váltáshoz a viselőnek kacsintania kell a jobb szemével, hogy megszakítsa a beérkező fény útját a lencse és a szemüveg között. Amikor a jel blokkolva van, a szemüveg polarizált filtere beindul. A normál látáshoz való visszatéréshez a bal szemmel kell kacsintani.

A korábbi modelleket csak rövid ideig lehetett viselni, mert túlságosan korlátozták a levegő áramlását, ami rontotta a használhatóságot. Azóta a tudósok apró csatornákkal látták el a lencséket a jobb szellőzés érdekében.

Az előrelépések és fejlesztések ellenére a tesztek azt mutatják, hogy a lencse csak korlátozottan viselhető és sajnálatos módon még várni kell arra, hogy forgalomba kerüljön.

Légy tagja a Galaktika Baráti Körnek!

  • A tagok (éves tagságonként) exkluzív könyvvel gyarapíthatják gyűjteményüket:
  1. 2013-as ajándékkötet: G. K. Chesterton: A vándorló kocsma
  2. 2014-es ajándékkötet: Jack London: Ezer halál  – Válogatás Jack London fantasztikus novelláiból
  3. 2015-ös ajándékkötet: Stanley G. Weinbaum: Bolygóközi odüsszeia (a kötet február végén fog megjelenni)
  • A tagok egy évig 35% kedvezménnyel vásárolhatják meg a Galaktika Könyveket
  • A tagság éves díja 4000 Ft (Galaktika előfizetőknek 2000 Ft)
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?