Szerinted melyik a befutó?

A Hugo-díjnak van egy kevésbé ismert kategóriája, mégpedig a képes gyűjteményeké, a képeskönyveké. A 2018-as mezőny végső hatos listája pedig iszonyatosan erősnek látszik.

Néhány napja a World Sience Diction Society bejelentette a 2019-es Hugo-díj döntőseit, melyek közül a nyertes műveket augusztusban választják majd ki Dublinban.

1999-óta a Related Book, vagyis a kapcsolódó könyv kategóriája is létezik, amelybe beletartoznak többek közt az irodalomkritikai munkák, film vagy TV-sorozat készítésévek kapcsolatos könyvek, életrajzok vagy éppen az ilyesféle művészeti gyűjtemények, vagy talán képes könyvnek is nevezhető darabok, amelyek szép számmal képviseltetik magukat az idei top 6-ban, s amelyeket alább láthatunk:

The Books of Earthsea: The Complete Illustrated Edition
Illusztrátora Charless Vess, írója Ursula K. Le Guin. A könyvet A Szigetvilág varázslója megjelenésének 50. évfordulója alkalmából adták ki, s több mint ötven illusztrációt tartalmaz, továbbá megvilágítja K. Le Guin nézőpontját is a művel kapcsolatban.

 

Dungeon & Dragons Art & Arcana: A Visual History
Szerzők: Michael Witwer, Kyle Newman, Jon Peterson, Sam Witwer. Egy illusztrált útmutató a sztorihoz, illetve a közkedvelt szerepjáték evolúciója képekben elmondva. Megismerhetjük belőle a keletkezés körülményeit, hogy hogyan nőtte ki magát, s hogy mi áll folyamatos népszerűségének hátterében.

 

Spectrum 25: The Best in Contemporary Fantastic Art
Szerkesztő: John Fleskes. Fantasztikus művészeti alkotásokat mutat be a könyv: képregényeket, filmeket, videojátékot, szobrot, képzőművészeti alkotásokat, illusztrációkat. A rendkívüli alkotók különleges képei révén ez az elegáns, színes gyűjtemny mindenféle stílusban mutatja be a művet, hagyományos és digitális médiumokon keresztül egyaránt.

 

Spider-Man: Into the Spider-Verse – The Art of the Movie
Alkotó: Ramin Zahed. Vázlatok, képes forgatókönyv, a kreatív folyamatok mögé való betekintés. Mindez az alkotó exkluzív megjegyzéseivel és a Brian Michael Bendis által írt előszóval.

 

Tolkien: Maker of Midle-Earth
Szerkesztő: Catherine McIlwaine. A könyv feltárja a Tolkien tartós népszerűsége mögött álló hatalmas igyekezetet. Csaknem háromszáz képpel, kéziratokkal, térképekkel, rajzokkal, betűkarakterekkel mutatja be a leghíresebb művei (A hobbit, A Gyűrűk Ura, A szilmarilok) mögötti kreatív folyamatokat, valamint néhány személyes fénykép és saját irat is gazdagítja a könyvet, melyek korábban még nem kerültek nyomtatásba.

 

Daydreamer’s Journey: The Art of Julie Dillon
Szerző: Julie Dillon. Azért készítette a gyűjteményt, hogy többet megoszthasson saját műveiből és ötleteiből, mint korábban. A több mint 200 oldalnyi könyv bemutatja a szerző portfólióját, szabadúszó munkákat, vázlatokat, tanulmányokat, befejezetlen darabokat, illetve régi műveket még a kezdeti korszakából.

 

Ó mondd, te melyiket választanád?

Facebook hozzászólások

You may also like...