Tábori híradó – második rész, avagy vetélkedő Pi-re, és Terminátorra… egyebek közt

A Szefantorhoz hozzátartozik a vetélkedő is, melyet általában a táborlakók terhelhetőségének, és alkoholfogyasztásának függvényében az első hétvégére szokott időzíteni a Mindenható Vezetőség; ezúttal vasárnap délelőtt került sor a kiemelkedő eseményre.

Konkrétan harminchat fokos lázban égett a táborozó tömeg, amikor elérkezett az évi rendes vetélkedés ideje. A tavalyi alkalomhoz hasonlóan ismét a spanyol inkvizítorok mosolyával és eszköztárával felfegyverkezett Somogyi Gábor töltötte be a játékmester hálás szerepét. A komótos tempóban formálódó csapatok kevés bizalommal néztek a jövőbe, többen az asztalokra kikészített ragasztó-stift funkcióját találgatták (a ragasztó felhasználási módozatainak felsorolásától eltekintek, kivéve ha kibiggyesztünk a sarokba egy 18-as karikát).
Nézzük hát, hogyan, s mint történtek az események.

A nulladik feladatot a viszonylag (copyright by Bangó sr.) hagyományos Activity jelentette, bár a pipi (=π kétszer) szokatlan feladvány ebben a műfajban. Mindenki sikerrel vette az első előtti akadályt, tehát következhetett az első, ahol szinonimákat keresve kellett (volna) könyv- és filmcímeket összebarkácsolni. A gonosztevő+jó hír kombináció nem mindenkinél jelentette egyértelműen A lator evangéliumát…

(megjegyzés: természetesen az a csapat, melynek szerénytelen személyem tagja volt, sikerrel vette ezt az akadályt is… szép volna, ha a saját kiadványainkat nem ismerném)

A következő teszt második oldala erőteljes homlokráncolásra késztette a versenyzőket, mivel ott az első oldal Stanley Kubrick-filmekhez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó kérdéseit az agyi cellák elleni durva támadásként játékelméleti kérdések követték.
Ha Gábornál ezután hasonló témájú könyvet lát bárki, fel van hatalmazva a kezéből való kitépésre és Föld körüli pályára állításra (hogy utóbbit a könyvvel vagy olvasójával művelné:
fakultatív). Kiváló lehetőség adódott az ellenfelektől való pontrablásra, azonban óvatos duhajok is akadtak: a tolvajlásról lemondó kettes csapat épp ezért 3 pluszponttal gazdagodott, a hármas csapat ugyanakkor nagytőkésként 15 plusz egységgel jött ki ebből az őrült fordulóból.


Újabb filmes feladat jött, az idézetek alapján cím, plusz pontért rendező megnevezése – utóbbi az Iron Sky esetében övön aluli elvárás… A  Kubrick-faktort növelte, hogy a Ragyogás kétszer is előkerült a kérdéssorban.
Eddig kellett várni rá, hogy a ragasztó rendeltetése kiderüljön: egy enyhén szadista feladvány a borítékban érkező darabokra vágott fekete-fehér kép összeragasztásából (felesleges darabok is akadnak, haha!), majd a film címének felírásából állt, amelyből a kép származik. Sajnos a kirakós játékkal és a ragasztóval hadakozás felemésztette a kettes csapat időkeretét… a megfejtés egyébként a Sztalker volt Tarkovszkijtől.

Az utolsó megpróbáltatás szinopszis írása volt két klasszikus sci-fi/fantasy film (de hogy kerül ide az Alkonyat???) történetéből, összekutyulva a papíron megadott körülményekkel. Eddigre a hármas csapat erősítést is kapott Szélesi mester személyében. Bizarr sztorik születtek, fejkapkodást előidéző fordulatokkal, csupán mazsoláznék belőlük:

– a hármas csapat Gyűrűk ura-Star Wars koktéljában a lábuk kivételével leborotvált ewokok válnak hobbitokká és a Millennium Falcont kártyán elnyerő Baló Gyuri csöppen a csempésziparba, de azt is megtudtuk, hogy a Halálcsillagot Mohamed próféta energiája működteti az Einstein-Rosen-Szélesi energiahídon keresztül;

– az Alien-t és 2001:Űrodüsszeiá-t mixelő kettes csapat gombnyomásra banánt adó monolittal, a KITT nevű, Sigourney Weaver által megfertőzött fedélzeti számítógéppel és a női hormonokkal beoltott, emiatt balerinaként pipiskedő, új Csillaggyermeket szülő Arnold Schwarzeneggerrel támadott, míg a hajó kapitányaként tündöklő David Hasselhoff banán helyett HALra vágyott;

– a Terminátor és az Alkonyat agyolvasztó három folytatásos szappanopera-variációja az egyes csapattól nem kevesebb izgalmat ígért: a Bella Swan életére törő, múltba visszaküldött T-800-as helyi színesfémkereskedők martalékává válik és bilinek olvasztják be, a T-1000-es modell vámpírharapástól Edward-dá válik, Bella Sarah Connorral a sivatagba költözik és az őket kereső csillámló Edward szintén színesfémként végzi. A sztori erőssége volt, hogy sikerült a Terminátor széria idővonalát belepasszintani az Alkonyat vámpíros-vérfarkasos-abuzőrdlijébe, és a végén a már-már messiásváró hangulatba került szinopszistisztázó – szerénytelen személyem-, önmagával is konfliktusba került, mikor ráébredt arra, hogy ez utóbbi könyv-és filmszéria vígjátékként tán-tán még élvezhető is lenne.

A hármas csapat győzedelmeskedett szoros versenyben, de mindenki bőséggel rabolhatott a könyvekkel megpakolt asztalról.

Holnap a Kaland, Játék, Kockázat könyvek mintájára a földi élet teremtésének újraértelmezett biokémiájával jelentkezik a Galaktika megbízott tábori tudósítója:
Kovács Rhewa Andrea

El ne feledjem, a szokásos napi tiplicsokor, az előzőnél némileg bővebb terméssel a következő link alól érhető el:
http://sf.blog.hu/2013/08/21/tiplibrilliansok_avagy_a_taborlakok_hetkoznapjai_szovegkornyezetbol_kiemelve

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?