Time Travel Fund: jegyek a jövőbe

Száz évvel ezelőtt kevés ember hitte, hogy lehetséges a világűrben utazni. Az űrhajózás csakúgy mint az időutazás pusztán a science fiction világába tartozott. Manapság az űrhajózás gyakorlatilag hétköznapivá vált. Egy napon talán az időutazás is azzá válik.

A tudomány jelenlegi állása szerint talán egyszer képesek leszünk majd az időben utazni, de a technológiától még nagyon távol vagyunk, talán évszázadok telnek majd el addig, amire kifejlesztjük a megfelelő módszert. Tegyük fel, hogy 500 év múlva ez valóban sikerülni fog, és az időutazás idővel nem csupán kevesek kiváltsága lesz, hanem elérhető mulatság a tömegek számára is. Erre számít a 2002-ben életre keltett Time Travel Fund (azaz Időutazás Alapítvány).

Egy szép napon a távoli jövőben élő emberek eljöhetnek értünk, és elvihetnek minket saját idejükbe. Ezt szeretnék bebiztosítani az alapítványhoz csatlakozók oly módon, hogy összegyűjtik az időutazás „jegyhez” szükséges pénzt. Most csupán egy kis összeget kell befizetnünk, mindössze 10 dollárt, ám néhány száz év múlva befektetésünk búsás haszonnal kecsegtet. A pénz pedig biztosítja, hogy valamikor jelen életünk során eljönnek értünk a jövőből. Talán már az alapítványhoz csatlakozást követő másodpercben, de az is lehet, hogy majd a halálunk előtti utolsó pillanatban. A pénz valószínűleg arra is elegendő lesz, hogy kifizethessük belőle a fiatalító kúrát (amennyiben az már elérhető lesz abban a korban). A 10 dolláros befektetésből egy dollár kerül ténylegesen a befektetési alapba, egy másik dollár egy ún. fenntartási alapba kerül, ami a jövőben esetleg meghozott jogszabályok következményeivel foglalkozik majd. A fennmaradó 8 dollárból nyomtatják ki és postázzák el a tanúsítványt, illetve fedezik az adatbázis építésének illetve kezelésének költségeit, vagyis folyamatosan gyűjtik az adatokat a tagokról, melyik évben hová költöztek, illetve esetlegesen bekövetkező haláluk helyét és idejét is pontosan nyilván tartják, hogy a jövőből érkező segítség minél könnyebben a befektetők nyomára bukkanhasson.

Az egy dolláros befektetés kamatos kamattal számolva, figyelembe véve az inflációt és az adókat is, mesés 39 billió dolláros vagyonná gyarapodik 500 év alatt az alapítvány munkatársai szerint. (A pontos összeg: 39,323,261,827.22 dollár) Ha például tíz billió dollárba kerülne, hogy eljussunk a jövőbe, még mindig maradna mit a tejbe aprítani, hogy jövőbeli életünket néhány száz évre megalapozzuk. Persze az is elképzelhető, hogy addigra nem használunk már pénzt, ám az alapítvány tagjai úgy vélik, bizonyára lesz majd valamilyen fizetőeszköz, amire ez a sok-sok pénz automatikusan átváltódik.

Minél többen támogatják az alapítványt, annál biztosabb, hogy átvészelheti az elkövetkező évszázadokat – vélik az alapítók. Szerintük minimum 50.000 dollárnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy az alapítvány megfelelő jogi és gazdasági védettséget élvezzen, és biztosítva legyen hosszú távú fennmaradása.


Azzal kapcsolatban pedig, hogy mikor utazhatunk a jövőbe, az alapítvány létrehozói az alábbi lehetőségeket vázolták fel:
1. Pár másodperccel a halálunk előtt. Talán valamiféle klónt állítanak majd a helyünkre, amit a hozzátartozók eltemethetnek. Mi viszont természetesen átesvén a fiatalító kúrán is, egészségesen és fitten éldegélünk tovább a párszáz vagy ezer évvel későbbi jövőben.
2. Elutazunk a jövőbe, majd pontosan az előtti időpontra térünk vissza, mielőtt elindultunk volna. Elképzelhető, hogy lesznek emlékeink a jövőről, de sajnos az is előfordulhat, hogy kitörlik azokat.
3. Elutazunk és normál életet élünk a távoli jövőben, miközben a mi jelenünkben az eltűnésünk megoldhatatlan rejtély marad.

Az alapítvány arra is lehetőséget nyújt, hogy szeretett hozzátartozóinkat ajándékozzuk meg az időutazás lehetőségével. Hisz az időutazásban éppen az a szép, hogy azokat is befizethetjük, akik már meghaltak. Így a távoli jövőben újra találkozhatunk.

Persze időutazásunk teljes mértékben a jövőben élő emberektől függ. Mivel nem ismerjük a technológiát, nem tudjuk megjósolni, hogyan is fog működni és életünk mely pontján avatkoznak be. Mindazonáltal az alapítvány adatbázisában különleges kéréseinket is elmenthetjük, de csak reménykedhetünk abban, hogy a jövő nemzedékek figyelembe veszik majd ezeket a kéréseket.

Vannak azonban kikötései is az alapítványnak. Ha valaki öngyilkosságot követ el, az ne számítson rá, hogy elutazhat a jövőbe. Nem szeretnék ugyanis, hogy a család az alapítványt hibáztassa, amiatt, hogy az illető esetleg azért követte el az öngyilkosságot, hogy hamarabb eljusson a jövőbe. Ugyancsak nem utazhat az, aki gyilkosságot követ el, vagy más a társadalmat károsító súlyos bűncselekményt. Az alapítvány nem vállal felelősséget azért, ha valaki a jövőbe utazva akarná kivonni magát a felelősségre vonás alól.

Az alapítvány támogatása persze nem jelent garanciát, csupán abban reménykedhetünk, hogy ezzel megteremtődik időutazásunk lehetősége. Az alapítvány célja voltaképpen a remény.

Kantum Linda

Érdekel az időutazás rejtélye? Olvass bele A Halhatatlanság halálába!

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    No ez szép dolog. De hogyan valósul meg? Ugy ahogy az űrutazás sem teljes még. Hiszen a star wars-ban az űrutazás is más. Vagy ugy mint ahogyan elképzeltuk az időhajók-ban. Vagy csak kicsit fogunk az időben utazni Vagy nagyot? És terjeszék ki más országokra is az alapítványt. Mert így kudarcot fog vallani. Nos sok sikert.

Vélemény, hozzászólás?