Tíz fantasztikus ifjúsági könyvsorozat, amelyek nélkül más lenne felnőni – első rész

Az ifjúsági regények minden olvasó életében meghatározóak. A mesék után ezek nyitják meg a képzelet, a fantázia világát. Bárkit elvarázsol egy jól kitalált fantasztikus történet, ha elég nyitott hozzá…

1. J. K. Rowling – Harry Potter sorozat
A Harry Potter sorozatot nem kell bemutatni senkinek. Arról lehet vitatkozni, hogy milyen műfajú, vagy mennyi benne az eredeti ötlet, de profin van megírva és legalább egy generáció kívülről fújja mind a hét könyvet. Valószínűleg az ő gyermekeik 11. születésnapjukra, ha nem is levelet a Roxfortból, de a sorozat első részét fogják megkapni.

2. Lois Lowry – Az emlékek őre trilógia
Magyarországon a Harry Potter mániát meglovagolva kezdték el kiadni hasonló köntösben Lowry könyveit. Szerencsére Rowling sorozatának fordítóját is megtartották, ugyanis Tóth Tamás Boldizsár zseniális munkája még magával ragadóbbá teszi ezeket a regényeket. Lowry az utópiák világában helyezi el a fiatalabbaknak szóló történetét.

3. Suzanne Collins – Az éhezők viadala trilógia
Kicsit idősebbeknek ajánlott a szintén negatív utópiában játszódó Éhezők viadala, amelyből azonnal elkezdett a hollywoodi gépezet filmeket gyártani. Ennek a világnak a brutalitása és a kilátástalansága már-már orwelli, ellenben a cselekmény és a szereplők úgy vannak megalkotva, hogy azért meg legyen a happy end lehetősége, és bele tudja élni magát egy tizenéves.

4. Marina és Szergej Gyacsenko – Alekszandra és a Teremtés növendékei (Metamorfózis-trilógia)
Még sötétebb világ az ukrán szerzőpárosé. A fiatalok itt is rejtélyesen kerülnek be egy iskolába, ahol különleges tudást szerezhetnek – ám ez az iskola nem abban a meseszerű értelemben varázslatos, mint a Roxfort. Viszont a megszerzett élmények egy életre szólnak – vagy még tovább? A könyv folytatásáért már csak júniusig kell izgulnunk!

5. Böszörményi Gyula – Álomfogó sorozat
Manapság talán a leghíresebb itthoni képviselője a fantasztikus ifjúsági irodalomnak az Álomfogó sorozat. A könyvek hőse, Gergő a magyar mitológia varázslatos lényeinek világába csöppen. Remélhetően ezek az elragadó regények hozzájárulnak a fiatalok olvasási kedvének növekedéséhez.

Folytatása következik…

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?