Tom Hanks első novellája magyarul csak a Galaktikában

Tom Hanks azon kevés színész közé tartozik, aki egyszerre ismert a nagyközönség számára és a szakmai körök is elismerik. Több filmben is emlékezeteset alkotott, játékát (eddig) két Oscar- és négy Golden Globe-díjjal jutalmazták. Hollywoodban az egyik legkeresettebb színésznek számít, aki ráadásul nemrég írásra adta fejét.

Hanks első novellája 2014 októberében jelent meg a New Yorkerben. Az Alan Bean Plus Four című írás magyarul a Galaktika júliusi számában olvasható. A novella egy baráti négyes űrutazását meséli el, akik az indulás időpontját az Apollo-űrprogram évfordulós napjaihoz igazítják. Miután feljutnak az űrbe, szabadidejükben a Földdel a hátuk mögött szelfiznek és a Breaking Bad negyedik évadát nézik.

Aki egy kicsit is ismeri Tom Hanks munkásságát, könnyen felfedezheti benne az inspirációt novellájához. Egyrészt a színészt láthatóan mindig is érdekelte a fantasztikum, elég csak a Felhőatlaszban látott szerepeire gondolni, vagy a Dan Brown-történetek adaptációira, melyekben ő formálja meg Robert Langdon karakterét. És persze, ha már inspirációról beszélünk, nem lehet kihagyni a lassan már klasszikusnak mondható Apolló 13-at sem.

Filmes munkái mellett a színész az utóbbi időben annyira ráérzett az írásra, hogy jelenleg egy novellásköteten is dolgozik. Történetei írógépgyűjtemények darabjai körül forognak majd, Tom Hanks ugyanis 1978 óta szenvedélyes gyűjtője a mechanikus és hordozható írógépeknek, és persze hogy stílusos legyen, novelláit is ezek egyikén írja.

Maga az írás egyébként sosem állt távol a színésztől, több film, így például a Nyomul a banda és Larry Crowne forgatókönyvét is ő jegyzi. Egy korábbi interjújában a novellaírásról azt mondta: mindig is nagy mesélőkkel volt körülvéve, és lelkes tanítványként ő is szerette volna elmondani a sajátját.

Ha valakinek szerencséje van, akár még dedikáltathatja is a színésszel a Galaktikában megjelent novelláját, hiszen Tom Hanks jelenleg is Budapesten tartózkodik a Dan Brown-féle Inferno forgatásán.

Fox-y

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?