Tony Scott öngyilkos lett

Néhány napja adtunk hírt Harry Harrison haláláról és most újra meg kell állnunk, legalább percre.
Eddig Kaliforniában a Golden Gate hidat tartották az „öngyilkosok hídjának”, vasárnaptól a Vincent Thomas híd is a Brooklin Bridge és a Golden Gate mellé sorolódik, újabb rekord-turistaforgalmat generálva. Innen vetette le magát Tony Scott filmrendező. Nem volt esélye ilyen magasságból, mintha betonra zuhant volna, azonnal szörnyethalt. A Vincent ThomasBridge – amely Los Angelest köti San Pedróval össze, nem volt ismeretlen Tony Scott előtt, számos filmjében szerepelt maga a híd, vagy annak egy részlete, de különösen az egyik pillér alatt meghúzódó pályaudvar. A magyar mozirajongók leginkább a Charlie angyalai c. film epizódjaiból ismerhetik Kalifornia harmadik leghosszabb, több mint 6 kilométeres hídját.

Tony először 16 éves korában filmezett, ekkor azonban még a kamera másik oldalán állt, testvére, Ridley Scott kisfilmjének szereplője volt. Neve a hetvenes években televíziós producerként, reklámfilmek rendezőjeként vált ismertté. A Tony Scott névre a mai negyveneseknek-ötveneseknek a rendező első nagy játékfilmje, Az éhség (The Hunger) ugrik be mindenkinek, amely Catherine Deneuve, David Bowie és Susan Sarandon főszereplésével készült, de külföldön (Amerikán kívül) nagyobb sikere volt, mint otthon.  Ezt követte a TopGun, amelyre egy Saab reklám miatt kérték fel, és ez meghozta a várva várt sikert a rendezőnek. A Top Gun egyébként a pilótát alakító Tom Cruise-t is egy csapásra az Oscar-csillagok közé repítette.
Ezután  a szerencse és persze tehetsége jóvoltából olyan filmek rendezői és/vagy produceri székében ült, mint a Beverly Hills-i Zsaru, a Revans, a Mint a villám (Nicole Kidmannel és Tom Cruise-zal), a Tiszta románc, A közellenség, a Kémjátszma, A tűzben edzett férfi, a Dominó és végül a 2010-ben készült Száguldó bomba.
Tony Scott nagy időszaka a kilencvenes évekre tehető: legtöbb filmje a „nagy beszólások gyűjteménye lett. Ide sorolhatjuk a különös barátsággal és családi drámatörténettel színezett Az utolsó cserkész (1991) c. mozit, amelyben Bruce Willis a lepukkadt, részeges privátdetektívet játssza, vagy a Quentin Tarantino forgatókönyvéből készült Tiszta románc (1993) c. produkciót. Mindenki emlékszik még, amikor 2001-ben Tony Scott „átrendezte” Budapestet a Kémjátszma forgatásával, amelyben Brad Pitt és Robert Redford okozott nap, mint nap forgalmi dugót és hevesebb szívdobogást a hölgyek körében.
A mindössze hatvannyolc éves, háromszoros Oscar-jelölt rendező, végzetes ugrása előtt búcsúlevelet hagyott autójában, amelyet feleségének, Donna Scott Eilsonnak és a 12 éves „ikreknek”, Frank-nek és Max-nak címzett.
Egy turistahajó utasai – a híradások szerint – végignézték Tony Scott halálugrását, de az nem került a lapok címoldalára, hogy a Vincent St. Thomas hidat megvilágító 160 kék reflektor közül már csak 159 világít.
sj
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?