Top 10 bolygó a science fiction világából

Ahogy azt már korábban említettem, a Top 10 sci-fi város után, legyen most szó a bolygókról. A sci-fi összes médiumában számtalan bizarr és/vagy egzotikus planéta található. Ezekből válogattam ki tízet.
Megint előre szólok, nem minden fért bele a listába, de ha úgy gondoljátok, hogy feltétlenül említésre méltó egy bolygó , és én kihagytam, akkor a kommentekben írjátok meg!
A választás talán még nehezebb is volt, mint a városoknál. Figyelembe kellett venni az égitestek egyedi jellegeit, státuszukat, technológiai fejlettségüket vagy éppen fejletlenségüket. Mindemellett próbáltam több médiumból válogatni megint.

10. Miranda (Serenity)

A Firefly univerzum legfélelmetesebb ragadozói, a harácsolók minden kolónia legrosszabb rémálmainak a megtestesítői. A harácsolók mindent, ami él és mozog megtámadnak, megölnek és megesznek. Vad kannibálok űrhajókkal – mi rosszabb lehet annál, mint az ő szülőföldjükre merészkedni, ami pedig nem más, mint Miranda. Elég erős öngyilkos hajlammal kell rendelkeznie annak, aki meg akarja látogatni a bolygót, mert még egy kisebb űrhajó flottát is szétkapnak pillanatok alatt. Vérfagyasztó látvány nyújtanak elhagyatott városai, melyek szempillantás alatt egy vérfürdő helyszínévé válhatnak.

9. Cybertron (Transformers)

A nagy alakváltó robotokat mindenki szereti,  ezeknek a megalkotója Primus, aki egy Szaturnusz méretű bolygóvá képes átalakulni, létrehozva az Autobotok és az Álcák otthonát, a Cybertront. A robotbolygó ősrégi eredetű, és számos háború helyszíne. Akár bolygó-bolygó elleni csatáknak is, ha Primus testvére, Unicron támadja meg az Autobotokat.

8. Mogo (Zöld lámpás)

Ha már volt egy robotbolygó tudattal, akkor legyen még egy bolygó önálló identitással, ami emellett még a Zöld lámpás alakulat tagja is, és egy gyűrű rejtőzik a felszínén, az egyik fája ágán. Mogo képes az űrben utazni, és mint a testület tagjai, ő is képes a gyűrűvel fényből bármit előállítani csak az akaraterejét használva.

7. Klendathu (Csillagközi invázió)

Miranda után következzék még egy bolygó, ahova nem érdemes élni akaró embernek menni. Klendathu a bogárszerű lények otthona, milliónyi harcos bogárral és egyéb kasztú rovarral, mint például a plazma energiát kilövellő óriás „cserebogarak”, vagy a harcosokat kitermelő királynők. De a planéta mélyén megtalálható az agyként és vezetőként funkcionáló óriás ízeltlábú is. Megtámadni felér egy halálos ítélettel.

6. Skaro (Doctor Who)

Újabb veszélyzóna emberek és az univerzum összes faja számára. Otthona a Dalekoknak, egy fajnak, akik még az Idő Lordoknak is komoly problémát okoztak. Az égitest nagyjából hasonlít a Földre, de savas eső esik, és hatalmas sugárzás van. Az ezeréves háború óta szinte lakhatatlan, egyedül a Dalekok képesek megélni a felszínén. Mindemellett egy gyönyörű vörös bolygó, és a Doktorral biztos egy élmény lenne elutazni oda, feltéve, hogy a Dalekok nincsenek otthon, és hamar visszaérünk.

5. Tatuin ( Star Wars)

Ha már látványról van szó, akkor ki ne akarna egyszerre két nap fényében gyönyörködni, miközben John Williamstől hallgatja a Binary Sunsetet? A Tatuin ugyan nem épp egy turisztikai központ, de sokan biztos szívesen meglátogatnák, Mos Eisley bűnös kocsmáit, vagy néznének meg egy fogatversenyt. Ráadásul, ha szerencsénk van még az is kiderül, hogy a szomszéd öregember, akit mindenki bolondnak néz, egy Jedi mester.

4. Hyperion (Hyperion)

Látványból a Hyperionon sincs hiány. Gyenge mágneses erejének köszönhetően elég gyakori a meteorzápor. De érdemes megnézni a Füves tengert is, ami egy két méter magas fűvel teli alföld, igaz, tele kígyókkal.  Az igazi látványosság pedig a Tesla fák köré nőtt tűzerdők. A Tesla fák képesek statikus elektromosságot tárolni, amit aztán elektromosság formájában kibocsátanak magukból, felégetve bármit, ami gyúlékony a környezetükben. Zarándokútnak is tökéletes, ha ellátogatunk az Időkriptákba, ahol a Shrike lakik, és mint amolyan fél-isten, képes kívánságaink teljesítéseire. De legyen mindenki óvatos, mert csak egy valakinek teljesíti a kívánságát, a többieket megöli – vagy még rosszabb, karóra húzza őket, de sose halnak meg, helyette végig érezhetik a kínok kínját.

3. Magrathea (Galaxis útikalauz stopposoknak)

A leggazdagabb bolygó az univerzumban, annyira gazdag, hogy muszáj volt visszavonulnia, mert az egész világmindenséget szegénységbe taszította. Mindezt annak köszönheti, hogy planéták építésével kereskedtek lakói. Mindegy milyen égitestet kért az ügyfél, ők elkészítették. Aranybolygó, üvegbolygó, kockabolygó és még lehetne sorolni kreációikat. Mind közül azonban egy emelkedett ki, egy szuperszámítógép, amit a pándimenzionális, hiperintelligens lények kértek, az egerek. A gép feladata az volt, hogy megválaszolják az élet, a világmindenség meg minden kérdését. A bolygó neve: Föld.

2. Arrakis (Dűne)

Aki uralja Arrakist, az uralja a világot. Akárcsak a Tatuin, az Arrakis – vagy Dűne– is egy sivatagos bolygó, ám ennél sokkal többet rejt magában. Itt található meg egyedül a „fűszer”, ami hatalmas érték. Meghosszabbítja használója élettartamát, és rövidtávon képes a jövőbe tekinteni, ami nagyon fontos az űrutazás szempontjából. A szer azonban ennél sokkal több, teljesen megváltoztatja az ember fiziológiáját, és függést alakít ki. Megszerezni viszont nem egyszerű, mert a sivatagot hatalmas homokférgek lepik el. Ezeket a lényeket nagyon nehéz meglovagolni, vagy elpusztítani. Látványban pedig vetekszik Tatuinnal.

1. Solaris (Solaris)

Ha már volt két tudattal rendelkező bolygó, akkor íme, a harmadik ilyen planéta. Ám elődeit mind túlszárnyalja komplexitásában és idegenségében. Az égitest talán nem is igazán egy bolygó, hanem egy lény. Olyan fejlett lény, ami messze felülmúlta azt, amit emberi aggyal fel lehet fogni. Ez a különbség a kommunikációt is megnehezíti, hiszen hogyan lehet egy folyékony óceánbolygószerű lénnyel kapcsolatot teremteni, aki meghaladja saját tudatunk határait? A „lény” egyedüli kommunikáció gyanánt képes az emberek emlékeiből valós lényeket kreálni, létrehozva a legvadabb álmainkat, vagy rémálmainkat is. Bár csábító lehet az élmény, kétszer is meg kell gondolnunk, hogy ellátogatunk erre a „bolygóra”, már ha létezik egyáltalán, és nem csak a tudatunk furcsa szüleménye.

Extra: Bender (Futurama)

Az egyik részben Bender, a csapat bulizó, szivarozó robotja elsodródik az űrben. Hosszú sodródása alatt mikroszkopikus lények lepik el a testét. Rövid idő alatt a lények fejlett civilizációvá fejlődnek, és Bendert kezdik istenként imádni. Bender megpróbál segíteni nekik, de rá kell jönnie, hogy istennek lenni nem is olyan könnyű. Ezen rövid idő alatt, sarkítva ugyan, de lehet azt mondani, hogy a robot egy bolygóként funkcionált. Továbbá ezzel a kis érdekességgel kívánom felkelteni az érdeklődéseteket a következő cikkhez, amiben a science fictionökben található vallásokat próbálom majd bemutatni.

Calildur

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?