Top 10 idegen lény a science-fiction világából

Cikkírónk újabb szubjektív tízes listája az űrlényeket veszi górcső alá!


Ebben a versenyben csak olyan fajok indulhattak, akik valamilyen civilizációs szintet elértek, és nem csupán az „értelmetlen” öldöklés a céljuk, azokat majd a top 10 sci-fi szörnyekben fogjuk elemezni. Továbbá, nem hasonlíthatnak egy az egyben az emberekre, így vulkániak és társaik is kimaradnak ebből a körből. Nem lehetnek robotok, de ha rendelkeznek organikus részekkel, akkor pár implantátum nem számít. Az is fontos, hogy legyen a fajnak valamilyen megnevezése, mert különben nagyon sok „idegen faj” lehetne a listán. Szokásunkhoz híven megpróbáltunk minden médiumból választani egy képviselőt, ez eddig sose volt ilyen nehéz. Bármilyen észrevételetek van, kommenteljetek!

10. Arachnidák (Csillagközi Invázió)

Sok rovarszerű fajjal kellett az embereknek megküzdeniük a sci-fi történelem során, de ennyire esélytelen küzdelmük egyik ellen sem volt. Kezdetben azt hitték, hogy egy primitív fajjal van dolguk, de a háború előrehaladtával egyre nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem így van. A csótányok képesek kiterjedt kasztrendszerüknek köszönhetően bármilyen bolygót meghódítani. Bár nem minden csótány rendelkezik fejlett intelligenciával, néhányan képesek mentálisan uralni a többieket, és stratégiákat kidolgozni. Némelyikük az emberekkel is tud kommunikálni, magába olvasztani azok emlékeit. Tehát Johnnie Ricotól idézve (a filmből): „Csak a halott bogár a jó bogár”.

9. Predator (Ragadozó)


Ennek az ősi fajnak az egyetlen célja a vadászat. Kisebb csapatokba szerveződve vagy egyedül keresik fel az univerzum legegzotikusabb prédáit, mindezt egy komoly becsületkódex keretei közt, ami nem engedi, hogy csak úgy bárkit megöljenek. Csakis erős és védekezésre képes ellenfeleket választanak. Rendszerint xenomorfokat, vagyis az alieneket, mert ők még náluk is egy ősibb faj. Kasztrendszerük is a xenomorfokra épül, csak akkor számít valaki elit vadásznak, ha már ölt alien királynőt. De vannak olyan egyedek, akik több királynőt is megöltek már, ők szoktak klán vezetők lenni. Mindezt nem kevés idő alatt, egy yautja akár több száz évig is élhet, de nem ritka az se, aki már az ezret is meghaladta. Ugyan technológiailag fejlettnek mondhatóak, még mindig előszeretettel használnak primitívebb fegyvereket, mint lándzsák vagy csuklóra erősített karmok. Ha már sikerült őket lefegyverezni, akkor sem árt tartani tőlük, mivel jóval erősebbek, mint egy ember, és még a xenomorfok savas vérének is ellen tudnak állni.

8. Marsbéliek (DC Comics)


A marsbéliek ugyan a fő kontinuitásban kihaltak, legismertebb tagjuk, a Marsbéli Fejvadász elmondásai alapján sokat tudunk róluk. A marsbéliek jóval az emberek előtt virágzó civilizációt alakítottak ki a Marson, vagy ahogy ők nevezték Ma’aleca’andran. Változatos képességeiknek köszönhetően – mint például az alakváltás, amitől emberinek tűnnek, vagy a telepátia – képesek voltak a legzordabb körülmények közt is megélni, akár az űrben is. Erejükkel csupán néhányan tudtak megmérkőzni, ám egy gyengeségük mégis akadt. A marsbéliekbe még korábban beletáplálták a tűz iránti félelem csíráit. Ez a félelem vezetett a bukásukhoz, amikor az egyik marsbéli, Ma’alefa’ak, bosszúból, amiért elvették tőle a telepátia képességét, egy telepatikus-tűzalapú járványt hozott létre. A járványt a tűzről és halálistenükről “Hronmeer átkának” nevezték el. Egyedül Ma’alefa’ak és testvére, J’onn J’onzz (a Marsbéli Fejvadász) élték túl a tömegmészárlást.

7. Kroganok (Mass Effect)

Hasonlóan a yautjákhoz, a kroganok is a kemény életkörülmények között fejlődtek harckedvelő néppé. Anyabolygójukon, a Tuchankán olyan zord körülmények uralkodnak, hogy a kroganok csak nagyon szélsőséges módon tudtak alkalmazkodni hozzá. Jellemző rájuk, hogy a létfontosságú szerveikből több is van, így ha az egyik leállna vagy megsérülne, akkor sem kerülne a lény életveszélybe . Egy atomháború során még rosszabb lett a bolygó létfenntartó képessége, de még így is képesek voltak alkalmazkodni. Pár ezer évvel később a szalariánok “felemelték” a kroganokat, megtanították őket az űrutazásra és a modern hadviselésre. Mindezt azért, hogy az akkoriban dúló Rekni Háborúkban segítsék a Fellegvárat. A kroganok hamar döntő győzelmet mértek az ellenségre, köszönhetően annak, hogy rendkívül gyorsan képesek szaporodni. A háború után, a harcot kedvelő kroganok lettek az igazi veszély forrásai. Tuchanka zord körülményei nélkül a gyarmatbolygóikon óriási növekedésnek indult a népességük, amit egyedül a génfaló nevű fegyver volt képes megállítani. A kroganok annyira nemzőképtelenné váltak tőle, hogy ezerből csak egy krogan született élve. Ez a kihalás felé sodorta őket, amit hatalmas sokként élt meg az egész faj. Jellemzővé vált, hogy a kroganok csak saját magukra gondoltak, és mit sem törődve keresték a halált. Túlélési képességük még így is annyira erős volt, hogy ha nem a harccal és az önpusztítással foglalkoztak volna, akkor simán legyűrik ezt a népbetegséget is. Kultúrájukra jellemző a klánba szerveződés, ám amíg régen ez hatalmas klánokat jelentett, addig mostanra csak pár ezer fős csoportokról van szó. Politikailag hadurak vezetik a népet, de nem a régi értelemben. Egy hadúr korábban képes volt egész naprendszereket sakkban tartani, mostanra már szinte csak kidobókként és zsoldos katonákként lehet kroganokba ütközni.

6. Vogonok (Galaxis útikalauz stopposoknak)


Itt most had idézzünk a Galaxis útikalauz stopposoknak című galaktikus bestsellerből:
„A Vogon faj egyike a legellenszenvesebbeknek a Galaxisban: nem kifejezetten gonoszak, de modortalanok, bürokratikusak; fontoskodóak és érzéketlenek. Kisujjukat se mozdítanák, hogy megmentsék saját nagymamájukat a Traal bolygó Mohó Bogárpattintó Fenevadjától, hacsak nem kapnak írásos utasítást három példányban, aláírva, beküldve, visszaküldve, várakoztatva, elveszítve, megtalálva, nyilvános vizsgálatnak alávetve, ismét elveszítve, végül három hónapra tõzeg alá temetve és gyújtósként hasznosítva.”
Egy faj, aminél nem sok másik lehet kellemetlenebb és elviselhetetlenebb. A vogonok hasonlóképpen az emberi bürokratákhoz, képesek minden procedúrát hosszú és kínzó papírmunkává változtatni, de ha szerencsénk van, akkor megölnek, még mielőtt felolvasnának a verseikből.

5. 8742-es faj (Star Trek)


Talán a kevés faj egyike a Star Trek univerzumban, akik nem emberiek egyáltalán, és képesek komoly problémát okozni a Borg számára. A faj a biológiai fejlődés csúcsát képviseli, ez a fejlettségi szint még a Borg számára is kívánatos, pedig ők eddig főleg a technológiai tökéletességre törekedtek. Balszerencséjükre a 8742-es faj nem gondolta azt, hogy az ellenállás hasztalan. Egy nagyon idegengyűlölő fajról van szó, akik az egyetlen megoldást az ellenség teljes megsemmisítésében látják. A folyadékűr, ahonnan származnak egy teljesen más világ, biohajóikkal mégis simán tudnak közlekedni a normál űrben is. A hajók bár húsból és más organikus anyagokból vannak, képesek térhajtással a fénynél is gyorsabban közlekedni, ellenállnak a Borg és a Föderáció fegyvereinek, sőt nyolc hajójuk együtt egy egész bolygót képes elpusztítani. Képesek telepátiával kommunikálni, és olyan bioenergiás pajzsot létrehozni, amitől minden szenzor előtt láthatatlanok lesznek. A Star Trek Online nevű játékban is szerepelnek, ahol a nevük is kiderül. Undine.

4. Ceph (Crysis)

Ha valamit tanultunk a Világok harcából az az, hogy az idegen világ biológiai felépítése veszélyes lehet. A cephek tudatosan és szisztematikusan tervezki megszállni a Földet. Először robot drónokkal, majd olyan védő ruhákkal, amik egyszerre védik őket, és képesek nagy pusztításra. Vezetőjük, az Alfa ceph felelős a kollektív tudatért, ha ő nincs, akkor a cephek elveszítik tudatukat, és állati ösztönök lesznek úrrá rajtuk. Hasonlóan a Csillagközi invázió bogaraihoz, ők is kasztokba tömörülnek. A harcostól kezdve nagyon sok különböző alfaj létezik, bár a különbség leginkább páncélzatukban és harci viselkedésükben ismerhető fel. Ezek a páncélok annyira változatosak, hogy bármilyen feladatra találni megfelelő katonát. Fegyvereik képesek különböző energiák kibocsátására, sőt még jégsugarak kilövésére is. Az ellenük irányított fegyverek energiáit pedig elnyelik, és ellentámadásként felhasználják.

3. Főkormányzók (A gyermekkor vége)
(vigyázat, spoilerek!)
A XX. században, amikor az emberek még bőven benne vannak a háborúzásban, egyszer csak megjelennek a Földön a főkormányzók. Űrhajóikból figyelik az emberiséget, és elhozzák a béke korát. A főkormányzók azonban nem mutatkoztak meg az emberek előtt, több mint 50 évet várnak arra, hogy hozzászokjanak a jelenlétükhöz a földlakók . Erre azért van szükség, mert a főkormányzók nagyon hasonlítanak azokra a démonokra, amiktől az emberiség úgy fél… Vagy éppen ők azok?

2. Dalekek (Doctor Who)
Nincs náluk veszedelmesebb faj, az biztos. Bár a Doktor sokszor kijátssza a gyenge pontjaikat, sok idő lord nem volt ilyen szerencsés. Mindent és mindenkit gyűlölnek, és ezt sokszor be is bizonyítják. A burok alatt egy gyenge lény lakozik, de páncélzatuk már annál veszélyesebb. Egy ideje a lépcső se okoz nekik akadályt, és pajzsokkal felszerelve elpusztítanak bármit, ami mozog.  A kezdetben kaledeknek nevezett faj háborúzott a thalokkal, de a háború generált sugárzásban mutálódni kezdtek, míg végül egyikük, Davros beültette őket az ikonikus páncéljukba és elvett tőlük minden érzelmet a gyűlöleten kívül. Egyedüli céljuk a csak dalekokból álló világ megteremtése lett. Folyamatos fejlődésük odáig vezette őket, hogy a nagy hatalmú idő lordokkal is fel tudták venni a versenyt, ami az Időháborúhoz vezetett. A Doktor minden próbálkozása ellenére a dalekok mindig visszatérnek, ráadásul egyre erősebben. Az időtechnológiájuknak köszönhetően nem kétséges, hogy bármilyen fajt képesek lennének megszorongatni.

1. Vukik (Star Wars)
A korábbi univerzumok egyike sem közelíti meg azt a diverzitást, amit a Star Wars adott nekünk. Választani közülük nagyon nehéz volt, de mivel Yoda fajának kilétét még mindig titok homálya leplezi, csak egy választás maradt elég jónak. Han Solo partnerén, a mindig lojális Chewbaccán keresztül megismerhetjük a vukikat, akik óriási, jetiszerű humanoidok. Jellemző rájuk a hosszú karom, a dús bunda, a morgásokból álló kommunikáció és az erős temperamentum. Bár alapjába véve békés lények, senki sem teszi jól, ha felbőszíti őket, mert könnyen a két karja bánhatja, ugyanis ha mérgesek lesznek, előszeretettel tépik ki tőből a karokat.  Otthonuk a Kashyyyk tele van veszélyes élőlényekkel, de a wroshyr fáknak köszönhetően, amik kilométer magasságba is nőhetnek, könnyen biztonságban tudhatják magukat. Elsőre primitívnek tűnnek, de a látszat sokszor csal. A vukik könnyen alkalmazkodnak a technológiához, és tökéletes egyensúlyban élnek vele és a természettel is. Bölcsességük pedig sokak által elismert a galaxisban.
.

Extra: Eva (Neon Genesis Evangelion)

A földet megtámadják az „angyaloknak” nevezett lények, és az egyetlen fegyver ellenük az óriás robotok, az evák. Bár technikailag nem faj, de az evák tudattal rendelkeznek és kísérlet útján az angyalok leszármazottai. Így egy új faj születik meg, melyek gyerekek irányítása által igazi fegyverré válnak az angyalok ellen.

A következő top 10-es lista egy kis kitérő lesz, mielőtt folytatnánk a sci-fi szörnyeivel, és helyette a sci-fi 10 ikonikus fegyverét fogjuk kezünkbe venni.

Calildur

Facebook hozzászólások

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Terminus szerint:

    Forerunner, Proteánok. Az SG univerzumából a Goauld és a Lidércek érdekesek, mondjuk a lidércek részben emberi mivoltuk miatt lehet kiesnek, de helyettük akkor az Asgard faj.

  2. Cormie szerint:

    Miközben olvastam a cikket folyamatosan azon agyaltam, hogy a wookie hányadik lesz a listán. Végül egyáltalán nem lepődtem meg az első helyen 🙂 Nekem azért hiányoznak a hangyok, és egy tetszőleges faj a Star Gate univerzumból.

Vélemény, hozzászólás?