Top 10 vallás a science-fiction világából

Kicsit késve bár, de a következő top tízes listában a vallásokról lesz szó. Pontosabban olyan vallásokról, amik a science-fiction történetekben fordulnak elő.

Ahogy már lenni szokott, megpróbáltunk minden médiumból választani legalább egyet. Fontos, hogy egy univerzum, csak egy vallással járulhat hozzá a listához, így előfordult, hogy szoros verseny alakult ki olyan franchise-oknál, ahol több vallás is jelen van. Nem csak a vallás népszerűségét értékeltük, hanem a mi világunkra gyakorolt hatásukat is – már ha van ilyen.  Illetve nincs semmilyen teológiai érvelés, hogy mi vallás és mi nem – ha vallásként funkcionál, akkor annak tekintettük. Persze továbbra is várjuk azokat a kommenteket, amikben leírjátok, hogy ti mit láttatok volna szívesen. Ha elég sok összegyűlik, akkor mindenképpen lesz valamilyen extra kiadás belőlük.

10. Eywa – Avatar

Mint egy mindent átjáró entitás, Eywa körülfogja, és részét képezi mindennek Pandorán. A na’vik úgy hiszik, hogy Eywa az, ami fenntartja az egyensúlyt a bolygón. Az egész rendszer egy mentális kapcsolatként létezik, ezáltal képesek a na’vik például meglovagolni az állatokat anélkül, hogy be kéne őket idomítani. Emellett az ökoszisztéma egy hatalmas adattárolóként is funkcionál, mintha csak egy hatalmas természetes internet lenne.
A legnagyobb hasonlóságot az őshonos észak-amerikaiak vallásával mutatja, akik úgy hitték, a Föld egy élő entitás, és mint minden, ez is kapcsolatban áll velük. További hasonlóságot mutat a germán mitológiával, ahol Eywa szimbolizálhatja Yggdrasilt, az élet fáját, vagy Odint, mivel Odin titulusa a Mindenek atyja, míg Eywa titulusa a Mindenek anyja.

9. Az út – Androméda

Az út mint vallás, összeolvadása az összes földi filozófiának és vallásnak. Leginkább mégis a zen buddhizmussal hasonlatos. Az Androméda csillaghajó egyik legveszélyesebb ellensége a magóg, egy olyan faj, akik mindent megtámadnak és megesznek, ami az útjukba kerül. De ami még rosszabb, hogy áldozataik testét telerakják tojásokkal, amik kikelésük után megölik gazdatestüket. Kevés olyan ember van, aki képes volt ezt a procedúrát élve kibírni, sokan már közben belehaltak. Egy kivétel volt, egy földi szerzetes, aki fogsága alatt filozófiát és vallást tanított fogvatartóinak. Ezek a magógok letértek a véres útról, és a béke hírnökeivé váltak. Az út végig kíséri a sorozat több tagjának életét is. A vallás istene, akit csak Mennyeinek neveznek, az univerzum megtestesülése. Tőle származik minden élet a világegyetemben. Ez egy olyan világban, ahol minden csillagnak van humanoid megtestesülése, nem is annyira elképzelhetetlen.

8. Az Atom Gyermekei – Fallout 3

Mi lehet abszurdabb vallás, mint egy atombomba istenítése? Na jó, talán tudnánk mondani egy-kettőt akár a való életből is, de maradjunk csak az atombombánál. Az Atom Gyermekei egy olyan vallás követői, akik egy fel nem robbant atombomba, név szerint Megat(r)on mellett telepedtek le, és építettek várost. A vallás követői hiszik, hogy minden atom egy egész univerzumot tartalmaz, és ha ezek az atomok széthasadnak, az a kreáció jele, nem pedig a pusztításé. Véleményük szerint a nagy háború, ami a világon végigsöpört, nem katasztrófa, hanem egy szent esemény.

7. A klingon vallás – Star Trek

Talán nem feltétlen vallás a maga értelmében, de a klingon mitológia továbbra is erősen él a klingonokban, és mélyen hisznek abban, hogy ha hősi halált halnak, akkor Sto-vo-korba kerülnek, ahol örökké harcolhatnak. Érkezésükkor pedig Kahless, a felejthetetlen fogadja majd őket. Vallásuk olyan hitvilág, ami már istengyilkossággal kezdődik. Teremtéstörténetük szerint az istenek megteremtették az első klingonokat, akik annyira erősek voltak, hogy megölték teremtőiket. Mondván: „több probléma, mint amennyit érnek” Mindezek ellenére, kultúrájuk alapját képzik Kahless a legerősebb harcos történetei, és az ő leszármazottainak történetei. Talán van összetettebb vallás a Star Trekben, és erős volt a mezőny a vulkáni és a bajori hit között, de végül az istenölő klingonok győzedelmeskedtek.

6. Goa’uld – Csillagkapu

Istenek vagy sem, a goa’uld hatalmasat profitált az emberi tudatlanságon, mélyen beleépítette magát a korai civilizációnk életébe, majd miután elhagyta a Földet, több más bolygót is megtöltött „vallásával”. Magasan fejlett technológiájuknak köszönhetően, a rendszerurak több néppel is elhitették, hogy isteni eredetűek. Nevük a mai napig fennmaradt a történelmünkben, mint Apófisz, Hórusz, Anúbisz, Kronosz és még sok más vallás istenei elnevezésében. Még az után is, hogy a CSK1 többször is megpróbálta lebuktatni őket, voltak hívők, akik fanatikusként követték őket, nem számítva azt sem, hogy kegyetlenek voltak alattvalóikkal. Ez talán még igaz is lehetne, már ha hiszünk a History Channelnek.

5. Bene Gesserit – A Dűne

Egy csak nőkből álló szervezet, akik már-már szuperképességekre tesznek szert magas fokú edzésüknek és a melange fűszernek köszönhetően. Olyanok, mint a mi világunk shaolin mesterei, és a Star Wars jedijeinek vagy inkább sithjeinek egyvelege. A háttérből manipulálják a Dűne világának minden egyes mozdulatát. A céljuk, hogy hosszú tenyésztő programjuknak köszönhetően megalkossák a férfi ellenpólusukat, a Kwisatz Haderachot. A Kwisatz Haderach eléri a nővérek legtitkosabb képességeinek még erősebb fokozatát. Ilyen például az őseik tudásához való hozzáférés, vagy csupán a hangjukkal való manipulálás. De a legijesztőbb a Bene Gesseritekben az, hogy nem is használják a teljes erejüket, félve, hogy túl nagy figyelem irányulna rájuk. Így például nem lassítják az öregedésüket, vagy mutatják be minden harci képességüket.

4.A Csend – Doctor Who

Silence will fall  when the question is asked…(durva fordításban: leszáll a csend, ha a kérdést felteszik) mondja a jóslat. Egy jóslat, aminek megakadályozására, egy egész vallási gyülekezet épült. Ezt pedig úgy tudják megakadályozni, ha a Doktort megölik. A cél eléréshez pedig mindent megtesznek, több idősíkon is manipulálják az emberiség életét, anélkül, hogy bárkinek is fel tűnne. A Csend képes arra, hogy mindent elfelejtessenek magukról abban a pillanatban, ahogy hátat fordít nekik valaki. Emellett egy egész hadsereggel rendelkeznek, akik katonai rangok helyett keresztény egyházi rangokba szerveződnek, mint papok vagy püspökök. Talán ők az elsők az új érában, akik tényleg közel jártak, hogy megöljék a Doktort.

3.A Végső Engesztelés Egyháza – Hyperion

A Hyperionról és a hatalmas erejű Shrike-ról már írtam korábban. A Végső Engesztelés Egyháza pedig az az „egyház” vagy szekta, akik hiszik, hogy a Shrike – vagy ahogy ők hívják, a Fájdalom Ura – egy isten, és egyszer előpusztít mindent a világon az emberiség bűnei miatt. A vallás része az a zarándokút, amikor ellátogatnak Hyperionra, és ha méltónak találja őket a Shrike, akkor teljesíti egy ember kívánságát, míg a többieket pokoli kínoknak veti alá.

2. Az Erő – Star Wars

Az Erő körülvesz minket, átjárja testünket és befolyásolja lépéseinket. Az Erő, az élet maga, mint Eywa, szimbiózisban él velünk. Akik uralni tudják az Erőt, azok nagy tettekre hivatottak. A két legnagyobb rend, akik az erőt használják a jedik és a sithek, az Erőnek a két oldalán helyezkednek el, és folyamatos harcban állnak az egyensúly elérése érdekében. A világos oldalán állnak a jedik, a sötét oldalán pedig a sithek. A Star Wars hatalmas hatással volt a sci-fi irodalomra még akkor is, ha technikailag nem tartják tudományos fantasztikumnak, és az Erő pedig egy olyan felfoghatatlan dolog, ami külső szemmel varázslatnak tűnhet. Még sincs olyan sci-fi rajongó, aki ne szeretett volna legalább egyszer beállni a jedik vagy a sithek sorába, fénykardot forgatni és tárgyakat mozgatni az elméjével, vagy villámokat szórni. Legjobban az bizonyítja ezt, hogy még kis hazánkban is lehet bárkiből névlegesen jedi, és hivatalosan is vallásként tekintenek rá… még jedi esküvőket is szerveznek emberek, ugyan ez kicsit ellentmondásos.

1. Császárkultusz – Warhammer 40k

Minden vallás és szekta elbújhat az Istencsászárt dicsőítő császárkultusz mellett, ami az egész emberiséget (ebben az időben több száz trilliós a népesség) átfogja. Merne bárki is mást gondolni, az Inkvizíció tenne róla, hogy meggondolja magát az illető. Az Istencsászár egy ember, aki a trónja miatt hatalmas élettartamra tett szert, mentális képességei pedig még a Káosz legnagyobb démonjainak is gondot jelentenek. Neki szolgálnak többek közt az ultragárdisták is, akik genetikailag továbbfejlesztett katonák, és akár bolygókat is képesek elpusztítani imádott császárjukért. Lehet van híresebb vallás vagy szervezett, mint a Warhammeré, de gigászibb nincs. Bármiben is higgy, az Istencsászár az egyetlen igazi istene az emberiségnek..!

Extra: Church of Christ (Fred Christ) – Transmetropolitan

Fred Christ egy olyan poszt-apokaliptikus világban él, ahol a sok génmódosítás közül az egyik legmenőbb a Transient. Az emberek vállaltan keverik a DNS-üket földönkívüliekével (szürkékkel), amitől félig emberek, félig szürkék lesznek. Leghíresebb tagjuk a korrupt Fred Christ, aki megalapítja a Church of Christ szektát, ahol Transient nőket kényszerít prostitúcióra. Ezzel pedig fel is vezetnénk az eddigi legnehezebb top 10-es listát, ami a top 10 sci-fi űrlény lesz!

Calildur

Facebook hozzászólások

You may also like...

7 hozzászólás

 1. acelpatkany szerint:

  Kár, hogy sem a Bene Gesserit, sem a Csend nem vallás, ahogyan szigorúan véve Eywa sem az.

  • Terminus szerint:

   A Csend egyháza szerintem vallás. Van egyházfő, és hívők egész serege. Illetve az arcnélküli lények a papjai, akik a felejtés miatt tökéletes gyóntatók.

   Nem tudom vallásnak számít vagy nem, de Asimov 3 vagy 4 törvénye? A robotok többféleképpen értelmezték, és ez alapján irányították az emberiséget.

   És hiányoltam még egyet, ami viszont biztosan vallás. A Halo univerzumban a Covenant fajait a vallás tartja össze. Az egész sorozat eddig egy őrült prófétájuk miatt született meg.

 2. benyo47 szerint:

  “Nem tudom vallásnak számít vagy nem, de Asimov 3 vagy 4 törvénye? A robotok többféleképpen értelmezték, és ez alapján irányították az emberiséget.”

  Azér` ez nem semmi… 🙂
  Szerencsétlen Asimov valószínűleg forog a sírjában, de úgy mint egy nagy teljesítményű ventilátor…
  Nem tudom jól értelmeztem-e, de a robotika törvényei, mintha programozási célfogalmak lennének. Az, hogy R. Daneel Olivaw még egy “igazi” embernél is magasabb intelligenciára tett szert, nem jelenti azt, hogy a törvényeket vallásként kezelte volna. Törvényként kezelte, az adott kötelező cél miatt. A cél a törvények fogalmi meghatározásába épült be.

  “A Csend egyháza szerintem vallás. ”
  Hálás lennék, ha ezt megmagyaráznád… 🙂

  • gerexis szerint:

   Ha a robotika törvényei nem is de a Tudomány vallás bekerülhetett volna, hiszen azon kevés vallások egyike amik igaziak 😀 és nem utolsó sorban enélkül a vallás nélkül nincs Alapítvány ami később évezredekig uralta az egész galaxist (valószínűleg) ha csak névlegesen is.

 3. benyo47 szerint:

  Na, jó…
  Akkor Téged is megkérlek, magyarázd már el, mit is mondtál… 🙂
  Ezzel a lehető legbarátibbat hoztam ki magamból…

  • Terminus szerint:

   Elismerem tévedtem a robotika törvényeivel.
   A Csend szerintem akkor is vallás.
   Az egyház tagjai hisznek abban, hogy ha megválaszolásra kerül a kérdés akkor eljön a világvége. Egy teljes egyházat húztak fel erre a próféciára. Egy meg nem nevezett időben kiderült minden, de addig az egyszerű tagok csak a hitüket követve cselekedtek, ezért próbálták a szakadár egyháztagok megölni a Doktort.

   • gerexis szerint:

    Asimov Alapítvány c. könyvében az alapítvány az első pár évszázadban csak úgy tudta elkerülni hogy a fémben, egyéb nyersanyagokban gazdagabb népek leigázzák, bekebelezzék hogy kitalált egy vallást ami a galaxis peremén feledésbe merült atomtechnológiát misztikumként adta elő, és ezzel a valással volt képes befolyása alá vonni a környező bolygókat.

Vélemény, hozzászólás?