Új XPrize egy beszédet tartó robotnak

Szerinted milyennek kellene lennie egy robotnak, amely nem csak beszél, de olyan előadást tart, hogy a közönség felállva tapsol neki? Most megmondhatod, és esélyed van rá, hogy a robotikusok hallgatni is fognak rád…

A non-profit XPrize alapítvány rendszeresen újabb és újabb versenyeket hirdet, amelyekkel az emberiség javát szolgáló innovatív ötletek és technológiák megszületését igyekszik ösztönözni. Frissen bejelentett, “A.I. XPrize” elnevezésű díjukkal azokat a magánembereket, cégeket vagy szervezeteket fogják jutalmazni, akik megalkotnak egy elsöprő sikerű TED beszédet tartó robotot.

A TED konferenciák globális sorozata, melyeket egy másik non-profit szervezet, a The Sapling Foundation rendez 1984 óta. A konferencia szlogenje: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. Az eseménysorozat honlapján több mint 1700 előadás felvétele tekinthető meg, a legkülönfélébb témákban. Egy a közös bennük: érdekesek, gondolatébresztőek és inspirálóak.

Na de hogyan tartson egy ilyen előadást egy robot?

Az hogy fel tud jutni a színpadra – akár gurulva, akár sétálva – nem nagy dolog. Hiszen már világhírű robotok vannak, akik tudnak futni, ugrálni, pingpongozni vagy akár betontömböket hajigálni. Sőt, évente rendeznek focibajnokságot és atlétikai versenyt robotoknak.

A hang generálás szintén nem kihívás. A legegyszerűbb eset egy előre rögzített audió fájl lejátszása. Vagy egy szöveg felolvasása hanggenerátorral. Az sem lehet probléma, ha emberi hangra kell reagálni, hiszen számtalan ilyen megoldás működik már. Ugyanakkor tény, hogy beszéd fronton több javítanivaló van a gépeknél, mint a mozgás terén. Bőven van még mit csiszolni azon, hogy a hang emberibb legyen, vagy hogy a robot például egy teli előadóteremben is le tudja reagálni a neki érkező kérdést. Vagy bekiabálást.

Ha másik szempontból nézzük, mindez nem számít, hiszen a TED előadásokon a nézők nem kérdeznek, csak az előadó beszél. És nem azon fog múlni az előadás átütő ereje, hogy a gép egy kicsit szebben artikulál, mint korábbi társai.

A TED előadások a mögöttük rejlő tudás és kutatás, az eredeti személyiségek és ötletek miatt érdekesek. Ez pedig azt jelenti, hogy gép mesterséges intelligenciája, kíváncsisága, kutató, szintetizáló és alkotó képessége kerül mérlegre. Ezt viszont hogyan definiáljuk? Mit várjunk el tőle?

Az új XPrize kitalálói is érezhették, hogy ez egy fogas kérdés, ezért létrehoztak egy honlapot, ahol szabályokat lehet javasolni a versenyhez. Magyarul segíthetünk megalkotni azt a feltételrendszert, amit a robotnak – illetve alkotóinak – teljesíteni kell ahhoz, hogy hazavihessék a trófeát.

Az XPrize mögött álló alapítvány kuratóriumnak olyan ismert tagjai vannak, mint például Elon Musk, James Cameron, Larry Page és Arianna Huffington. Több nagy visszhangot kiváltó díjuk is volt már, melyek közül a legismertebb az Ansari XPrize. Ennél az volt a kihívás, hogy magánfinanszírozású járművel két héten belül kétszer kellett embert juttatni az űrbe. A díjat a SpaceShipOne űrhajóval sikerült elnyernie Burt Rutan és Paul Allen projektjének.

Talán második leghíresebb versenyük a 20 millió dolláros díjazású Google Lunar XPrize, melynek keretében – szintén magánfinanszírozásban – egy guruló járművet kell a Holdra küldeni, ahol legalább 500 métert kell megtennie, illetve HD felbontású fotókat és videókat kell továbbítania a Földre. Reméljük közismert, hogy a versenynek magyar indulója is van, a Puli Space Technologies, és ők lesznek a házigazdái is a Google Lunar XPrize 2014-es éves találkozójának.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?