Újra fúrt a Curiosity

2016 decemberében a Curiosity nevű marsjárójának fúrórendszerében mechanikai probléma lépett fel.  Az űrkutatás régi rákfenéje, hogy 90 millió kilométeres távolságból elég nehéz szervizelni az elromlott eszközt.

A NASA bolygókutató intézetének, a Jet Propulsion Laboratorynak kutatói nem adták fel, és azóta dolgoztak egy új fúrómódszeren. Másfél év alatt sikerült kidolgozni egy alternatív módszert. Az új fúrótechnikájával most újra sikerült mintát venni a Mars kőzetéből.  A Curiosity ütvefúrója mintegy 50 milliméter mélyre fúrt a Duluth névre keresztelt célpontjában.

Az új technika (Feed Extended Drilling) alkalmazásával a marsjáró fúrója a robotkar erejét is használja fúrás során, hasonlóan ahhoz, ahogyan az ember falat fúr.

A NASA öröme azért óriási, mert ezzel a küldetés legfontosabb funkcióját sikerült megmenteni. A Curiosityn belül két laboratórium van, amelyek képesek vegyi és ásványtani elemzéseket végezni kőzet- és talajmintákon. Jelenleg új módszert tesztelnek, hogy miként tudják a kőzetből vett pormintákat a fúrótól a laboratóriumokba helyezni.

Az eddigi minták a Gale-kráterből származnak, amelyeket a marsjáró 2012 óta vizsgál. A Curiosity csapata izgatottan dolgozott a fúró fejlesztésén, hogy elkészüljön vele, mielőtt a marsjáró elhagyja a jelenlegi helyszínt, a Vera Rubin hegyvonulatot.

 

(via, via)

Facebook hozzászólások

You may also like...