Viharrengés

A floridai egyetem kutatói szerint a hurrikánok és a nagy erejű viharok akár tengermélyi rengéseket is kiválthatnak az haladási útvonaluk alatt található óceáni területeken.

Habár az összeesküvés-elméletek hívei régóta állítják, hogy a földrengések kiválthatók műholdas fegyverrel, vagy éppen az amerikai HAARP berendezéssel, eddig semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy szeizmikus jelenségeken kívül bármi kiválthatna földrengést. Amerikai kutatók adatelemzése azonban bizonyítékot talált a viharrengésekre. A heves viharok kiválthatnak egy akár 3,5-ös erősségű földrengéshez hasonló szeizmikus eseményt is.

A kutatók csaknem egy évtizednyi szeizmikus és óceanográfiai adatot néztek át. A 2006 szeptemberétől 2019 februárjáig tartó időszak mérései alapján a kutatók kapcsolatot találtak a nagy erejű viharok és az intenzív szeizmikus aktivitás között a kontinensek körüli sekély területeken. Ezt a kis vízmélységű és kis lejtésű tenger alatti területeken észlelt jelenséget viharrengésnek nevezték el.

A kutatók több mint 10 ezer viharrengésre találtak bizonyítékot, nemcsak az Egyesült Államokhoz tartozó Új-Anglia, Florida és a Mexikói-öböl területén, hanem Kanadában Új-Skócia, Új-Fundland és Brit Kolumbia partjainál is.

Viharszezonban a hurrikánok vagy ciklonok az energiát a hullámoknak adják át, és ezek a hullámok adják tovább az energiát a szilárd földnek, intenzív szeizmikus forrást létrehozva. Ezek órákig vagy akár napokig is aktívak lehetnek.

De a szakemberek szerint nem mindegyik hurrikán okoz viharrengéseket. Vannak gócpontok, de vannak olyan területek is, mint például a New Jerseytől Georgiáig terjedő szakasz, ahol a kutatók nem találtak viharrengésekre utaló bizonyítékokat. Még a 2012-ben pusztító Sandy hurrikán sem okozott ilyen szeizmikus eseményeket.

Facebook hozzászólások

You may also like...