Világmegváltás vagy személyes bosszú?

Olvasónk és barátunk, Kölcsey Attila küldte nekünk a nem rég megjelent Szergej Lukjanyenko regényről, az Őrök Világáról írt ajánlóját. Az ajánló nyomtatásban is megjelenik rövidesen a Békés Megyei Hírlapban. 
(Mindig örülünk, ha külön véleményt, visszajelzést kapunk az Olvasóinktól. Mindenkit bátorítunk, hogy írjon a köteteinkről, ha van kedve, és keressen meg vele minket a Facebook oldalunkon!)
“Kirill átlagos moszkvai srácból „szuperhőssé” vált, majd elvesztette képességeit… Vagy mégsem? Miközben a funkcionálisok hatalmának eredete után nyomoz, világok között utazik és – néha kényszerűségből – szövetségeket köt, ereje a legváratlanabb pillanatokban tér vissza, hogy a szorult helyzetekből kihúzza. Nehéz döntéseket kell hoznia és kételyek gyötrik, de vajon képes lesz kiutat találni a világokon átívelő események hálójából?
Szergej Lukjanyenko legújabb könyvét már májusban előrendeltem, amikor pedig a kezembe foghattam, nem haboztam túl sokat az elolvasásával – és nem kellett csalódnom. Az író ironikus, gunyoros, de mégis magával ragadó stílusa és a fordítók lelkiismeretes munkája letehetetlenné teszi a regényt, a téma pedig – a rendkívüli helyzetbe kerülő kisember és a tudományos fantasztikum megfelelő arányú elegyével – sokak fantáziáját képes megmozgatni.

A szereplők szempontjából nem kell sok újdonságra számítani, a sorozat első részében megismert Kirill, a fiatal bolti eladóból lett funkcionális még mindig az egyetlen főhős, a többi – többségében rövid időre felbukkanó – szereplő inkább a történet előrevitelét és megértését segíti. Maga Kirill a tőle megszokott kétkedő, magyarázatot kereső módján mégiscsak felnő a nehéz helyzethez, mindeközben megőrizve az átlagemberre oly jellemző köztességet. Se fehérnek, se feketének nem mondható jelleme teljesen átélhetővé és szerethetővé teszi a karaktert.
A történet részben emiatt, részben az események folyamatosan pörgő, mégis elgondolkodásra késztető sorozata miatt szintén „életszerű” – ha eltekintünk attól, hogy a valóságban kevésbé valószínű az arkangyal-külsőt felvett múzeumőr és a világok között utazgató vámos felbukkanása. Minden esetre az állandó izgalom garantált, a meghozott döntések pedig akármelyik hétköznapi ember reakcióját tükrözhetnék.
A hátteret alkotó sci-fi (vagy néha majdnem fantasy) ötletek eredetiek, a „párhuzamos világok” egyediségei kellemesen változatosak – a kedvencem például az egyház által irányított Föld ötlete volt. Mindent egybevetve az Őrök világa a Lukjanyenkotól megszokott zsenialitással veszi le a lábáról az olvasókat, az egyetlen hibájául csak a meglehetősen rövid terjedelmet tudnám felróni, illetve azt a tényt, hogy valószínűleg a sorozat záródarabjaként látta meg a napvilágot. Ajánlom hát mindenkinek, nem csak a műfaj kedvelőinek.”
Kölcsey Attila
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?