Vízben gazdag idegen világok

A Földhöz hasonló, de kissé nagyobb exobolygókon jelentős mennyiségű víz lehet. A Harward egyetem kutatói eredményüket a bostoni Goldschmidt konferencián ismertették.

Az exobolygókat kutató Kepler Űrteleszkóp és a Gaia misszió adatainak újabb elemzése érdekes eredményt hozott. A más csillagok körül keringő sok eddig megismert bolygót akár 50 százaléknyi víz is alkothatja. Ez messze több mint a Földön, ahol a Föld tömegéhez viszonyítva a víz aránya csupán 0,02 százalék. Sajnos nem a Földön megszökött formában gondoljunk a vízre, ezeknek a bolygóknak a felszíni hőmérsékletük 200-500 Celsius-fok körül lehet.

A tudosokat is meglepte az eredmény-. 4000 eddig megerősített exobolygó vagy exobolygó-jelölt túlnyomó részét két kategóriába sorolták: az egyikbe azokat tették, amelyeknek a sugara átlagosan a Földének másfélszerese, a másikba azokat, amelyek sugara a Föld rádiuszának 2,5-szerese. Megvizsgálták, hogy a tömegük hogyan viszonyul a sugarukhoz, és kialakítottak egy modellt, amely megmagyarázhatja a kapcsolatot.

A modell alapján a Földéhez képest 1,5-szeres rádiuszú bolygók összetételükben többnyire sziklás planéták, míg a 2,5-szeres rádiuszú bolygók feltehetően inkább vízi világok. Ezen bolygók felszíni hőmérséklete 200-500 Celsius fok körül lehet, a felszín felett túlnyomórészt vízpárából álló légkör alakult ki, a folyékony vízréteg pedig az alsó rétegben húzódik meg. Mélyebbre haladva arra számíthat az ember, hogy a víz nagynyomású jéggé változik, és ez alatt érhetjük el a bolygó szilárd kőzetmagját

A Földnél nagyobb összes ismert exoplanéta 35 százaléka vízben gazdag lehet, és ezek a vízi világok hasonló módon alakultak ki, mint a Naprendszerben található Jupiter, Szaturnusz, Uránusz vagy Neptunusz.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...