Vizet találtak a Merkúron

Miközben minden szem a Marsra szegezödik, és onnan várjuk a nagy híreket, a NASA többi osztálya sem pihen: a MESSENGER szonda például éppen Naprendszerünk legforróbb bolygóját figyeli meg, a Merkúrt. És mit talál rajta? Vizet…

Háromféle módon is észlelte a vízre utaló, bizonyító erejű jeleket a szonda: egy spektrométer, egy infravörös fényben való fényvisszaverődés-vizsgálat és egy topográfiai hőmérséklet-vizsgálat mind-mind kimutatta a vizet.

A Naphoz való közelsége valószínűtlen hellyé teszi a Merkúrt a víz számára – de mivel tengelye egy foknál is kisebb mértékben billeg, vannak olyan részek a sarkokon, amelyek napfényt soha nem látnak. Ezekre a területekre évtizedek óta jósoltak már vizet.


Aztán 1991-ben az Arecibo rádióteleszkóp szokatlanul világos foltokat észlelt a Merkúr sarkpontjai körül, olyan foltokat, amelyek a vízjéghez nagyon hasonlóan verték vissza a rádióhullámokat. Ezek közül több is olyan becsapódási kráterekben volt, amelyeket a Mariner 10 feltérképezett a 70-es években.

20 évvel később, amikor a MESSENGER szonda megérkezett, az erősítette meg, hogy ezek a helyek valóban árnyékban vannak, további hitelt adva a hipotézisnek.

A mostani mérési eredmények pedig már arról árulkodnak, hogy a vízjég a Merkúr sarkpontjainál felhalmozódott mindenféle anyag java részét adja, valamint, hogy a leghidegebb pontokon a vízjég a felszínre tör, más helyeken pedig, ahol elpárologna, a talaj rendkívül sötét anyaga alatt található.


A sötét anyag mibenléte jelenleg még találgatás tárgya, többen úgy vélik, azoknak az üstökösöknek a sugárzásban megfeketedett anyaga, amelyek a vízjeget is bevitték a legbelső bolygóra.

Ez a sötét anyag pedig annyira rejtélyes, hogy most, hogy a MESSENGER igazolta a vízjég jelenlétét a bolygón, a kutatás vezetői haladéktalanul tanulmányozni kezdik. Elsősorban az összetétele érdekli őket, amelyben szerves anyagokat is sejtenek.

Az élet folyadéka

A víz megtalálása afféle kritikus első lépés a tudósok számára a további kutakodáshoz, ugyanis az általunk ismert élet minden lehetséges formájához szükség van a vízre. A gondolatmenetük: ahol víz van, ott nem feltétlenül van élet – de ahol élet van, ott lennie kell víznek. Azaz ha olyan helyeket vizsgálunk, ahol víz van valamilyen formában, ott van legalább egy kis esélyünk arra, hogy az élet nyomaira bukkanhatunk.
nasa.gov sajtótájékoztatója nyomán
Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?