Zöld út a sötét energia vizsgálatához

Június 20-án zöld utat kapott az az ambiciózus projekt, amely több, mint ezer csillagászt és asztrofizikust hívott össze Párizsban: rábólintottak a milliárd dolláros űrteleszkóp fellövésére, amely az univerzum tágulását fogja vizsgálni.

Az Európai Űrügynökség (ESA) épületében az Európai Tudományos Programok Bizottsága rábólintott az Euclid (Eukleidész) műhold építésére, miután nyolc hónapig vitatta az árát és a hasznosságát. Az Euclid egy 1.2 méter átmérőjű teleszkópot és két fényképezőt fog használni. Az egyik, egy 576 millió megapixeles példány a látható hullámhosszokon fog kétmilliárd galaxist fotózni a Hubble részletességével.

Közben egy infravörös fényképező a galaxisok közelségét és eloszlását fogja figyelni, hogy így lekövesse azt a jelenséget, amit kozmikus felgyorsulásnak neveznek: ismeretlen okokból ugyanis a világegyetem tágulása gyorsulni látszik. Az Euclid azt próbálja majd kideríteni, hogy a rejtélyes sötét energia (ami állítólag az univerzum java részét kiteszi, mégsem sikerült senkinek kimutatni soha) milyen szerepet játszik ebben a folyamatban.

Három tudós is elnyerte a fizikai Nobel-díjat a gyorsulás felfedezéséért.

A 2160 kilogrammos Euclidet 2020-ban tervezik fellőni egy európaiasított Szojuz-Fregatt rakétával. A tudományos nyomás olyan mértékű ezen a misszión, hogy a 606 millió eurós árral sem volt kérdés az elkezdése, pedig az ESA névleges gazdálkodási kerete csak 475 millió euró az ilyen ún. “közepes osztályzású” tudományos missziókra.

A NASA is kifejezte szándékát abban, hogy az anyagi szükségleteket minimalizálhassák. Az Euclid infravörös érzékelőit ők fogják például biztosítani, amely 40-50 millió dollár segítséget jelent.

Ez a projekt a kutatók reményei szerint hozzásegít minket a gyorsulás természetének precízebb megismeréséhez – milyen gyorsan történik, egységes sebességű, vagy más irányokban más, stb. – és a sötét energia megtalálásához egyaránt.


space.com nyomán
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?