Bruce Lee, a bukaresti csatornalakók vezére

A Kelet Párizsának is titulált Bukarest belvárosának felszíne, a háromsávos, fákkal övezett grandiózus sugárút, a barokk épületek és a volt diktátor Nicolae Ceausescu nagyzoló palotája – a mai román parlament – egy másik világot rejtenek el. Bukarest alvilágát, egy önálló királyságot, melynek ura Bruce Lee.

„Én rajtam jutsz a kínnal telt házba,
én rajtam át oda, hol nincs vigasság,
rajtam a kárhozott nép városába.
Nagy Alkotóm vezette az igazság;
Isten hatalma emelt égi kénnyel,
az ős Szeretet és a fő Okosság.
Én nem vagyok egykorú semmi lénnyel,
csupán örökkel és örökké állok.
Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.”
– felirat a Pokol bejáratán Dante művébe

 Ceausescu álma, hogy központi fűtéssel lássa el Bukarest lakóit, megbukott. De éppen azok, akik rémuralma és indokolatlan pazarlása miatt süllyedtek nyomorba, éppen ők lettek azok, akik később a központi fűtés számára kiépített csatornákban találtak menedéket maguknak. A diktátor – hogy növelje a román munkaerőt – 1966-ban törvényen kívül helyezte a fogamzásgátlást és az abortuszt, ami miatt sok nő döntött úgy, hogy magára hagyja gyermekét. Ceausescu 1989-es halála után ezek az árvák (több tízezren!) állami ellátás nélkül maradtak, ők – és a társadalom elszegényedett tagjai – rejtőztek el a város alá.

A Channel News 4 riportere, Paraic O’Brien vállalkozott arra, hogy felfedezze Bukarest kevéssé ismert arcát, és bemutassa a kirekesztettekből, drogfüggőkből és árvákból álló földalatti „királyságot”. Az újságíró és operatőr kollégája leereszkedtek a város – a fűtéscsövek miatt valóban – forró alvilágába.

A csatornahálózat szűk bejáratánál és mégszűkebb levegőtlen folyosóinak labirintusában csak halk zene jelzi, hogy a mélyben pezsgő élet folyik. A nyomasztóan kicsi, emberekkel telezsúfolt termekben szól a rádió, a TV, élénk kereskedelem, főként drogkereskedelem folyik. A legkeresettebb árú az Aurolac nevű festék, melyet zacskóból inhalálnak be a függők. Az Aurolac-kal, a közösség vezetője, Bruce Lee látja el „nyáját”, a csatornák üveges tekintetű lakóit.

Ez a Bruce Lee nem a színész és harcművész legenda, hanem egyike a Ceausescu-uralom után magára maradt árváinak, akit anyja három naposan hagyott ott egy kórházban. A többi között „a csatornák királya” tetoválással is rendelkező, csuklóin összelakatolt láncokat viselő Bruce Lee-t – aki maga is a csatornákban nőtt fel – a legtöbben apának szólítják odalent. Az egykori utcai harcos, egymaga a csatornalakók átka és minden reménye, drogot árul nekik, ugyanakkor gondoskodik is róluk. Bántatlanságot vásárol a román alvilágtól „híveinek” és meleg fedelet nyújt számukra, ahol meghúzhatják magukat, a csellengő, drogfüggő gyerekeket befogadja és megvédi őket a szexuális ragadozóktól.

O’Brien leereszkedése a város rejtett részébe, feleleveníti H. G. Wells – 1895-ös, Az időgép című könyvében megjelenő – furcsa társadalmát, a föld alá szorult módosult embereket, a fénytől rettegő morlockokat és a felszínen lakó eloikat. Bruce Lee és „alattvalói” ékesen bizonyítják, hogy Wells tudósával ellentétben nem kell 802 701-ba utazni, hogy a fény és árnyék világát megláthassuk.

forrás: Channel News 4

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?