Cloverfield Lane 10

Az első meghatározó kifejezés, ami a trailert látva az eszembe ötlött, az ambivalencia volt. Egy atombunker nagyszerű helyszínként szolgálhat egy kamaradráma számára, különösen, amikor három olyan karakter lakik benne, akik ránézésre az idilli családmodell paródiája. Ugyanakkor önmagában az ismerős cím és a keveset sejtető előzetes mégis arra utalt, hogy nem egy egyszerű filmmel lesz dolgunk.

Figyelem, spoilerveszély!

A történet szerint a fiatal Michelle egy félresikerült párkapcsolat elől menekülve autóbalesetet szenved és egy zárt szobában tér magához. Karjában infúzió, lábán pedig gipsz és bilincs. Az a szűz néző, aki a legkevésbé sem tájékozott, ezen a ponton emberrablós filmre gondolhatna, csakhogy a rendező csavar a történeten. A bunker ura, a marcona külsejű Howard beavatja a nagy igazságba, miszerint kitört a háború. Odakint mindenki meghalt, a levegő lélegezhetetlen, ráadásul a sugárzás felezési ideje alsó hangon is egy év. A támadás tényét a siheder külsejű Emmett is megerősíti, így szinte evidens, hogy odakint történt valamit. A dolgok azonban mégsem azok, aminek látszanak, úgyhogy Michelle nem hajlandó egykönnyen belenyugodni sorsába.

cloverfield10

A színészekről annyit, hogy John Goodman simán elviszi a hátán a filmet, és ez nem csak a közvélemény, de a szakma véleménye is. Kiszámíthatatlan az ő karaktere: az egyik pillanatban még gondoskodó házigazda, máskor kimért veterán vagy tekintélyelvű zsarnok. Mary Elizabeth Winstead egy átlagos szerepbe kényszerült, akit csupán az elszenvedett szakítás és a divattervezés iránti érdeklődése definiál, ugyanakkor szimpatikus annyira, hogy tudjunk vele azonosulni. A majdnem ismeretlen John Gallagher Jr., mint Emmett tulajdonképpen átmenetet képez a nagyon merev Howard és a fiatalos lazasággal rendelkező Michelle között, és mint harmadik a háromból, a protagoniston és az antagoniston kívül kvázi az összes maradék archetípus benne sűrűsödik.

 Bármilyen szpoilerezés nélkül csak annyit mondhatok, a film nagy terjedelemben szabadulós thriller, megfűszerezve egy csipetnyi sci-fivel. Utánanéztem az általános vélekedésnek, és sokan egyetértenek abban, hogy a koncepciót tekintve leginkább a Tortúrára hasonlít, illetve hangulatában sok minden másra (Pánikszoba, Ex Machina).

A tény, hogy IMAX-teremben is vetítik a filmet, megtévesztő és indokolatlan, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet rajta szórakozni. Leköti az embert, a sok fordulat fenntartja az izgalmat, a végkifejlet pedig egyértelművé teszi, hogy megérte erre a filmre jegyet váltanunk.


Címe: Cloverfield Lane 10cloverfield5-xlarge
Rendezte: Dan Trachtenberg
Forgatókönyv: John Campbell, Matthew Stuecken, Damien Chazelle
Színészek: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.
Megjelenés: 2016. április 14. (Magyarország)
Forgalmazza: UIP-Duna Film

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?