Gritty: Piszkos rebootok

Screenshot-2015-02-25-120907

Ezt láttad már?...

7 válasz

 1. Wexeed szerint:

  Tökéletes példa erre a Kevin Tancharoen által készített Mortal Kombat: Rebirth rövid videó, mely szintén megtekinthető a youtube-on. A színes, varázslatokkal és más létsíkról származó lényekkel teli univerzumot áthelyezte egy realisztikus, sötét világba, ahol a “szörnyek” mi magunk, az emberek vagyunk. Sajnálatos módon, ki tudja kinek vagy minek a nyomására, ezt az ötletet nem vitte tovább és nem készült el realisztikus Mortal Kombat film. A Mortal Kombat: Legacy a két stílust próbálta vegyíteni. Az eredmény szörnyű lett, a Rebirth-öt viszont ajánlom mindenkinek, akit vonz a gritty stílus.

  • Igen, igazad van. A Mortal Kombat: Rebirth is kitűnő példája ennek. Film valóban nem készült, de úgy tudom, Mortal Kombat: Legacy néven egy youtube-sorozat született a Machinima gondozásában, mely pont erre a megközelítésre helyezte a hangsúlyt. Ezúttal nem mellőzték a giccset, ám sok az érdekes csavar, amikre az MK ősfanok igencsak rá tudnak csodálkozni.

   • Wexeed szerint:

    Kiadtak egy sorozatot, igen, két évadja van, amit meg is néztem. Azt grittynek szerintem nem lehet nevezni. Inkább olyan, mintha hatott volna rá kicsit a gritty, mivel fellelhetőek azért ecsetvonások a stílusból, de a giccs szó, amit használtál, nagyon találó.
    A történetben volt egy-két olyan változtatás, ami jót tenne egy filmnek, vagy akár egy új Mortal játéknak, de nálam a Rebirth a favorit. Ha megnézek egy Legacy részt, utána pedig a Rebirth-öt, még a hideg is kiráz, hogy az utóbbi mennyivel jobb és hangulatosabb.

    • Meg kell hagyni, a Rebirth tényleg nagyon feltette a lécet a Gritty műfajában. Hogy a leghíresebb Mortal Kombat karaktereket behelyezzék egy bűnügyi thrillerbe… eszméletlen jó ötlet! És a megvalósítás is: Például Reptile koncepciója, aki egy születési rendellenesség miatt néz ki úgy, ahogy. Kár, hogy nem bontották ki. Megnéztünk volna egy nagyjátékfilmet ezzel az érett megközelítéssel.

 2. vian szerint:

  Nos nem tudom jól értettem-e szóval ez a gritty azt jelenti hogy realista látásmód?

  • Igen is, meg nem is. A realizmus-szóval szerintem csínján kell bánni akkor, amikor mozgóképről beszélünk, legalábbis a populárisabb vonulat esetében, de a gritty filmekben kétség kívül helye van a valósághű ábrázolásmódnak: a dolgokat kendőzetlenül mutatja be, olyannak, amilyenek valójában, és e tekintetben az alkotók nem kímélik a nézőt. Ez az a kategória, ahol nincs helye a hollywoodi kliséknek, itt nem beszélünk popcorn-moziról vagy blockbusterről, csak egyéni vízióról, amely közelebb áll a valósághoz, mint egy átlagos tömegfilm. Az IMDb-n található egy nagyon jó lista az “önmagukban gritty” filmekről, benne az Út és a Hallgatás törvénye… két nagyon jó példa.
   Más kérdés a Gritty Reboot, amely esetében az a nagy csavar a dologban, hogy a nyers, korhatár nélküli feldolgozás az alkotás célja.

Minden vélemény számít!