Harcolj a melódért transzhumanizmussal!

Gyorsabbak, ügyesebbek, fáradhatatlanok ráadásul fejlődnek, egyre több van belőlük és hamarosan átveszik az élet majd minden területén az irányítást. Robotok. Tegyük fel a kezünket és készüljünk a munkanélküliségre?Lassan az utolsó akadályok is elhárulnak az elől, hogy robotok végezzék a munkánkat. Baxter robotot bárki a futószalag mellé állíthatja, mindössze 22 000 dollárért (5,3 millió forint). Ez első olvasásra soknak tűnhet, de még a magyar átlagfizetés mellett is 2-3 év alatt megtérül a befektetett összeg. A cloud computinggal (központi adatbank információinak használata interneten keresztül) és/vagy a robotok tanulási és azonosítási képességeit tökéletesítő ún. deep learninggel (általános jellemzők alapján való azonosítás) szinte minden munkakörben be lehet majd vetni „rugalmas” gépeket. Egyelőre úgy tűnik, hogy az építőipar, ahol specifikus és változó feladatokat kell ellátni és a kreatív munkák élveznek némi védettséget az automatizálástól. (A robotokban rejlő lehetőségekről itt lehet olvasni)

A technológia melyet használunk, a gyógyszerek melyekkel kitoljuk életünk hosszát, a természetes kiválasztódás hiánya már nyomot hagyott az emberiségen. A Global Brain Institute azt jósolja, hogy ez a folyamat felgyorsul és csupán egy generáció alatt annyi változást okoz majd testünkön, mint az ezt megelőző ezredévek. Ezt a folyamatot még inkább előmozdítják majd azok az implantok (beültetések), melyekre rá lesz kényszerítve a dolgozó, hogy felvegye a versenyt a munkaerőpiacon mechanikus ellenlábasaival, a robotokkal.

A jövő munkavállalója a tanulmány szerint a következő változásokon megy át:

  • Gyengébbek lesznek a szemei: A sok számítógépes munka megviseli a szemeket, ezért (és a hatékonyabb kommunikáció, utasítások érdekében) elterjedt lesz a Google-glass típusú berendezés, akár beépítve is. Ugyanígy a fülbe épített halláserősítő, beépített telefon is része lesz a mindennapoknak. (Vernor Vinge: A szivárvány tövében)
  • Romlik a memóriája: Nem kell a jövőbe tekintetnünk, hogy ezt a jelenséget vizsgáljuk. Az internet kész-információs világában a memóriánk romlik, illetve az agy a világhálót „külső adathordozóként” kezeli . A jövőben külső chipekkel tehetünk szert könnyedén információra. (Arthur C. Clarke: A város és a csillagok)
  • Több nyelvet fog ismerni: A jóslatok szerint néhány évtizeden belül 7 milliárd internet felhasználó lesz a világon, ezért a nyelvismeret még hangsúlyosabb lesz a jövőben. Nyelvismeret-chippel könnyedén elboldogulhatunk majd a globalizált világban.
  • Kétkezes lesz: A műszaki eszközök nagy része egyformán megkívánja a bal és a jobb kéz használatát. Ujjbegyeinkbe apró chipek lesznek ültetve megkönnyítendő a gépekkel való munkát. (Neal Stephenson: Snow Crash)
  • Gyengébb lesz a fizikuma: A kevesebb kétkezi munkával (otthoni munka) járó gyengébb fizikumot, külső vázak, exoszkeltonok ellensúlyozhatják majd – az idei, brazíliai VB megnyitóján, a 29 éves, deréktól lefelé mozgásképtelen Juliano Pinto végezte el a kezdőrúgást, egy ilyen szerkezet segítségével. (Joe Haldeman: Örök háború)
  • Ha férfi, kisebb lesz fütyije: A tanulmány szerint ilyen veszélyek is fenyegetik a férfiakat, „köszönhetően” az emberek közötti kevesebb interakció okozta elmagányosodásnak, mely kevesebb szexuális együttléttel jár együtt.

forrás: dailymail.co.uk; hetek.hu; rethinkrobotics.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?