Házhoz visszük a planetáriumot!

 

Szing Attila, csillagásszal, a Csillagszekér Planetárium ügyvezetőjével arról beszélgetünk, miért érdemes óvódás korban elkezdeni a tudomány népszerűsítését. Mi az a mobil planetárium és hol találkozhatnak vele legközelebb.  

Honnan jött a planetárium ötlete? 

A csillagászok nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint az univerzum megismerését. Vagyis a vizsgálatuk alanya a csillagos égbolt. Ha az elért eredményeket szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek, szükség van egy olyan demonstrációs eszközre ahol a csillagos égboltot mesterségesen reprodukálni tudjuk. Ez az eszköz a planetárium.

Miért pont egy mobil digitális planetárium?

A Csillagszekér Planetáriumot 3 kutató alapította az űrkutatás, a csillagászat népszerűsítését tűzve ki célul. Emellett az oktatásban is sikeresen alkalmazzuk. Ennek a planetáriumnak a különlegessége, hogy hordozható, bárhol felállítható. Digitális vetítési technikát használunk. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos planetárium több új funkcióval bővül. Például speciálisan felvett filmet a teljes félgömb kupolára ki tudjuk vetíteni. Ezek a fulldom filmek térhatásuak. Nem kell hozzá 3D szemüveg.
Természetesen semmilyen planetárium nem pótolja az eredeti égbolt természetes szépségét. Sajnos egyre több generáció nő fel úgy, hogy nem láthatja eredeti szépségében az égboltot, vagy a  galaxisunkat a Tejutat az óriási fényszennyezés miatt.

 

 Hány ember fér be, milyen programot tudtok adni? Hol fér el a Csillagszekér planetárium?

A 7m-es kupolánkba kb. 50 látogató fér el egyszerre. Programjainkat úgy állítottuk össze, hogy az időjárástól függetlenül is tudjunk programot nyújtani. A planetáriumi előadások mellé nappal, ha jó idő van tartunk naptávcsöves bemutatót. Meg tudjuk mutatni a napfoltokat, napkitöréseket. Esti program esetén tartunk távcsöves bemutatót, lézeres csillagképtúrát. Emellett van egy mini meteorit kiállításunk amit szintén viszünk magunkal mindenhová.
A 7m-es planetárium kültéren és beltéren egyaránt felállítható, kb 8x9m alapterület és kb 5m belmagasság szükséges, ha nem kültéren vagyunk.

Ha én egy kis faluban élek, messze Pesttől, eljönnétek hozzánk?

Bárhová az országba elmegyünk. Részt szoktunk venni falunapokon, városi napokon, voltunk már céges családi rendezvényeken, iskolákban, közösségi házakban, fesztiválokon. Legutóbb az Óbudai Egyetem és a MANT szervezésében az Űrkutatás Napján vettünk részt, de állandó partnerei vagyunk a Lelkes ásványbörzének is. Budapesten a Felfedezők Napján is találkozhattak velünk. Kaptunk felkérést határon túlról is pl. Erdélyből, Szlovákiából, Szerbiából.

Hova menjünk ha mégis mindenképp a csillagokat szeretnénk látni? Ha esetleg egy nagyvárosban élek, akkor mi a teendő?

Ha a természetes égboltban szeretnénk gyönyörködni, akkor messze a várostól a fényszennyezéstől érdemes próbálkozni. Például érdemes felkeresni egy bemutató csillagvizsgálót vagy egy planetáriumot. Az a különbség, hogy az előbbiben a természetes égboltot lehet távcsővel megfigyelni, utóbbiban meg a kivetítettet mesterséges égbolt látványosságait tudják megmutatni.
Mint fentebb említettem a Csillagszekér Planetárium a mobilitásának köszönhetően ötvözni tudja a távcsöves megfigyelést és a planetárium nyújtotta előnyöket. Tehát érdemes minket elhívni, meglátogatni. „Házhoz visszük a tudományt”

 Magic book

 Mi a leggyakrabban elhangzó kérdés? Mi hozza be az embereket és mi tudja megmozgatni őket? Melyik az a korosztály aki legnyitottabb a csillagászatra? Mit kell tenni és hova lehet eljárni, ha többet szeretne valaki megtudni?

A leggyakoribb kérdések a földönkívüli élet lehetőségét feszegetik, de top kérdés még a fekete lyukak mibenléte, vagy a legfrisebb felfedezés, a gravitációs hullámok. Szerencsére van egy elég nagy, igényes réteg, akik megőrizték gyermeki kiváncsiságukat és érdeklik őket az élet nagy kérdései. Kikapcsolódást jelent nekik a szellemi kaland. Márpedig a tudomány segítségével a világegyetem megismerése az egyik legnagyobb kihívás!

Érdekes módon az ovisok és az alsótagozatos álltalános iskolások a legnyitottabbak és a legérdeklődőbbek. Próbájuk  fenntartani az érdeklődést. Ennek egyik eszköze a Csillagszekér Planetárium, de tervezzük feléleszteni az iskolákban a régi csillagász szakköröket. Például nálunk Baján jól működik a csillagász szakkör.  Jó néhány csillagász diákolimpikon is innen indult. A tehetséggondozás és az ismeretterjesztés mellett tervezzük a nyári táboroztatás bővítését is.

Mikor lesz a következő látványos meteorhullás?

Meteorhullás szinte folyamatosan van. Talán a legismertebb, legnépszerűbb az agusztusi, aminek a maximuma 12, 13 körül szokott lenni. A téli meteorhullások is szépek, de a hideg éjszakák miatt nem annyira népszerűek és ismertek.

 

Mióta ismered a Galaktikát, mi a kedvenc sci-fi könyved? És mi a kedvenc magyar sci-fi könyved? Miért csatlakoztatok az Olvasásgalaktika kampányhoz?

Gyermekkorom óta ismerem a Galaktikát. Az első példányokat a nagymamámtól kaptam, ő is nagy sci-fi rajongó volt, én is az lettem. Majdnem megvan a teljes Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozat. Nehéz kiemelnem egy könyvet mint kedvencet. A nagy klasszikusokat szeretem Lem, Asomov, A.C. Clarke, Ph. K. Dick. Talán ide sorolható William Gibson Neorománc-trilógiája is. Nagyon megfogott! Ó és persze a humor nagyágyúja, Douglas Adams és Galaxis útikalauz stopposoknak. Természettudományos érdeklődésűeknek kötelező darab! Magyarok közül Zsoldos Pétert említeném. Legutóbb Gibson A Holnap Tegnapja c. könyvét olvastam.
A Csillagszekér Planetárium csapata szintén nagy sci-fi rajongó. Így örömmel települünk ki szabadtérre és biztosítunk különleges helyszínt a Galaktikának. Tervezünk különleges vetítéséket ami nem szorosan kapcsolódik az ismeretterjesztéshez.

A Csillagszekér planetáriumról bővebben:

https://www.facebook.com/csillagszeker/

www.csillagszeker.com

Kozák Tibor

 

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?