Ki vagy Doki? Peter Capaldi!

Az új Dokiról sok whovian csak annyit tud, hogy majd kétszer annyi idős, mint a tizenegyedik doktorként leköszönő Matt Smith.

Azt már megszokhattuk, hogy az Idő Lordok ripsz-ropsz zsebre vágják szónikus csavarhúzójukat, belengetnek egyet a dalekoknak, aztán huss, eltűnnek, hogy valaki egész másként bukkanjanak fel újra. Az olyan léptékű váltás, mint esetünkben történik, azonban ritka. Harmadszor fordul elő a sorozat történelmében, hogy az új Doktor idősebb az elődjénél, de Colin Baker is csak nyolc évvel volt idősebb Peter Davidsonnál.  Ha már korkülönbség, az új Doktor huszonnyolc évvel idősebb, mint leendő sorozatbeli partnernője… nos, azt hiszem ennyit a romantikáról, bár ki tudja…

Sok rajongónak nagyon nem tetszik, ez a hirtelen koncepcióváltás, de sokak szerint pedig éppen hogy, jót fog tenni a sorozatnak, és a Dokinak is, hogy egy érettebb karakter játssza az idő éppen aktuális Urát.

Hogy mindebből mit hoznak majd ki a múvimékerek, nemsokára meglátjuk. Addig is utánanéztünk annak, hogy Ki is vagy te, Doki.

Peter Capaldi neve sokak számára semmit sem jelent, pedig a glasgowi születésű, olasz, skót, és ír felmenőkkel büszkélkedő színész –ha az olvasó megenged némi pátoszt-, nem éppen ma lépett először a világot jelentő deszkákra.

Az első áttörést A kisvárosi hős című mozifilmben sikerült elérnie Burt Lancester oldalán, de megtaláljuk a nevét olyan világsikerek stáblistájában, mint a de Laclos  regényéből készült 1988-as Veszedelmes viszonyok,  a Neil  Gaiman könyvéből készült Sosehol-adaptáció, a Worldwar Z,  illetve olyan népszerű sorozatokban, mint a nálunk is vetített Kisvárosi gyilkosságok, a Fallen Angel, a Torchwood, a Madagaszkár pingvinjei, és természetesen a Doctor Who.

A markáns, ám azért koros karakternek tűnő Capaldi mozgalmas utóéletet tudhat maga mögött. Amellett, hogy 1982 óta folyamatosan forgat, ifjúkorában a Dreamboys nevű punk rock formáció énekeseként domborított, ám itt ezen a ponton azért meg kell említenünk, hogy ne egy zöld tarajos lázadóra gondoljunk.


Nemcsak színészként, de író-rendezőként is dolgozott, többek között a Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life című 1995-ös rövidfilmen. Kiművelt orgánumát a Sosehol- minisorozatban is megcsillanthatta, illetve több dokumentumfilm narrátoraként is halhatta őt az angolul értő közönség.
Ő az egyetlen Oscar-díjas a Doktorok között, de érdekesség, hogy nem színészi alakításért kapta a rangos elismerést, hanem a már fentebb említett Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life című rövidfilm író-rendezőjeként 1995-ben.

Egyébként az új Dokink gyanúsan emlékeztet a tizedik dokira, csak egy jó huszassal idősebb kiadásban.
David Tennant és Peter Capaldi karakterében, kisugárzásában van valami rendkívül hasonló… pedig igaziból nem is hasonlítanak nagyon, épp csak annyira, hogy ha egy filmben apa-fia karaktert játszanánk, simán elhinném nekik, hogy közeli rokonok.

A Doctor Who témájú Galaktika XL november 4-én érkezik! Rendeld elő mielőbb:

Kovács Rhewa Andrea

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?