Prédikátor évadpremier

A Vertigo képregényeken alapuló szériákra nagyon nehéz idők járnak. A Constantine című sorozat már meg sem érhette a második szezont, Lucifer pedig kissé vérszegénynek bizonyult. Azonban nemrégiben felütötte a fejét egy újabb üdvöske, amit már megfelelően korhatárosra készítettek, és fényes jövő állhat még előtte. Ez pedig a Preacher, azaz a Prédikátor című alkotás.

A sorozat legelső részében nem sokat tudunk meg. Egy eldugott texasi kisvárosban él Jesse Custer (Dominic Cooper), a korábban törvényen kívül tevékenykedő férfi. Régi munkásságáról nem kaptunk flashbacket, de gyanítom, hogy a következő epizódokban rendesen körbejárhatjuk a témát. Jesse prédikátornak áll a helyi templomban, de nem kimondottan követi az Úr szavát: iszik, verekszik, káromkodik, és nem igazán tud helytállni feladatát illetően.

A Föld különböző pontjain nem-keresztény vallási közösségek prédikátorai robbannak fel, de erről sem tudhatunk meg többet (egyelőre). De kapunk egy csomó rövid jelenetet, amik izgalmasnak tűnnek, viszont a különböző szálak kifejtése még várat magára.

AMC_PRCH_Promo_WorldPremiereTrailer

Rengeteg történeti vonal indult el a Prédikátor első epizódja során, melyet a lelkes képregényolvasók biztosan értenek, és sejthetik a továbbiakat, azonban az egyszeri laikus néző nem valószínű, hogy követni tudja a cselekmény folyását.

A hangulatra és a színészekre viszont nem lehet panasz, úgy érzem, minden adva van egy igazi horrorszerű atmoszféra megteremtésére. Kontrasztos színekkel játszanak a készítők, hogy kihegyezzék az aktuális jelenet kettősségét, a szereplők közötti párbeszédeket.

Néhol érezhetően lassú az epizód, főleg a lelketlennek tűnő dialógusok során, – ezek klisések – érezhető a vontatottság. Megint más jelenetek pedig izgalmasak, figyelemfelkeltőek.

A városka lakói egytől egyig furcsák, a néhányszor bedobott poénok pedig morbidok. Mindennek megvan a maga nagyon is fura íze, de ez nem probléma. Az uborkaszezon hamarosan megkezdődik, de a Preacher olyan darabnak tűnik, ami a műfajában, és egyáltalán a sorozatok terén is képes lehet újat mutatni.

Ezt már csak azoknak tudnám ajánlani, akik nem riadnak vissza egy fekete humortól hemzsegő, horrorfilmes elemekkel operáló, sok zsánert érintő alkotástól. Nem könnyű falat, de érezhetően rengeteg nagyon jó ötlet van benne. Az évad végére meglátjuk, mit tartottak meg ezekből.

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?