Sorozat lesz Neil Gaiman Amerikai istenek című regényéből

,,Elkezdődött a háború, de senki sem vette észre.”*

Végre valahára tévésorozat készül Neil Gaiman 2001-ben megjelent Bram Stoker-, Hugo- és Nebula-díjas, legalább 30 nyelvre lefordított kötetéből, az Amerikai istenekből.

A Starz csatorna június közepén tette hivatalossá, hogy zöld utat kaptak a Fremantle Media North Americától (egy globális médiaóriás amerikai részlegétől), miszerint adaptálhatják Gaiman regényét. A szerző mellett a két fantasy és sci-fi veterán Bryan Fuller (Haláli hullák, Hősök, Halottnak a csók, Hannibal) és Michael Green (Hősök, Kings, The River) lesz az executive producer, és ez utóbbi kettő fogja majd a scriptet is jegyezni. A Variety értesülései szerint, a sorozat gyártása azonnal kezdetét veszi, amint sikerül megtalálniuk a megfelelő színészt a főhős, Árnyék szerepére. Szerencsére ebbe maguk a rajongók is besegíthetnek. A sorozat alkotói ugyanis az @AmericanGodsSTZ és a @STARZ_Channel Twitter oldalakra várják a rajongók ötleteit, hogy szerintük ki lenne a legmegfelelőbb Árnyék szerepére. (Az üzenethez persze nem árt hozzá írni a #CastingShadow hashtaget.)

Gaiman is rendkívül izgatott: végre valahára lesz egy filmes csapat, mely vászonra álmodja majd az Amerikai istenek világát:

,,Megkönnyebbültem és egészen bizonyos vagyok abban, hogy a regény jó kezekben lesz.”

A történet szerint egy háború van készülőben a mitológiai és az új kor istenei között. A régiek ugyanis kezdik elveszíteni a hívőiket, mert azok már az új pantheon isteneit részesítik előnyben: pénzt, médiát, hírnevet, drogokat. Ebbe a hihetetlen harcba csöppen bele a regény főhősre, Árnyék az egykori elítélt, aki a titokzatos Szerda testőreként keresztbe-kasul utazza Amerikát, hogy együtt szólítsák harcba a régi világ erőit és végre helyreállítsák az egyensúlyt.

Fuller nemrégiben az austini ATX Television Fesztiválon nyilatkozott a projektről. Elmondása szerint annyi minden más van még a könyvben Árnyék és Szerda történetén kívül. Ott van például Bilquis esete, akit mindössze egyetlen fejezetben látunk, amint, finoman szólva nem mindennapi módon fal fel egy férfit (akik olvasták, azok tudják…), aztán persze többet nem is nagyon hallunk felőle. Fuller szerint ő egy fontos karakter, tehát a történetek elmesélését egészen 5 ezer évvel korábbról, az ősi Babilóniából kell elkezdeni, majd megnézni, hogy változtak a szereplők és léptek be a modern korba. Gaiman ráadásul szabad kezet adott, hogy igazán mélyre áshassanak a karakterek pszichéjébe.

Érdekesség, hogy annak idején az HBO-nál is tervbe volt véve a sorozat adaptálása, de aztán elvetették az ötletet, mondván, bármennyire is imádják a regényt, nem tudtak megfelelő scriptet írni hozzá. Három különböző stílusú írónak is kiadták a feladatot, de egyszerűen nem voltak elégedettek az eredményekkel, így aztán elvetették az adaptálás lehetőségét.

Már az első látványtervek is kikerültek Bryan Fuller és Neil Gaiman Twitter csatornájára.

A sorozat premierje 2016-ban várható.

Bósa Diána

*(Amerikai istenek, 404. oldal, Juhász Viktor fordítása)

 

Facebook hozzászólások

heretique

,,Beyond the mist is Malkuth: the Kingdom. But it does not exist unless you make it so. It becomes as you create it. If you dare to walk into the mist, then you will build a world or you will cease to exist entirely. And you can do this thing." (Neil Gaiman - The Return of the Thin White Duke)

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?