Irány a Zóna! – egy új Stalker-film

Nehéz a dolga annak, aki olyan filmet akar készíteni, amit adaptál valahonnan: az eredeti mű rajongói kedvencük elemeit kérik rajta számon, míg a világba újonnan csöppenők pont azt vetik a szemére, hogyha túlontúl ragaszkodik eredeti anyagához. Hogy áll ezzel a 2012-es Stalker-film, a finn Vyöhyke?

Különösen nehéz dolga lehetett a finn filmkészítőknek, a Pilman Radiant Picturesnek ezzel az alkotással, hiszen a Sztrugackij-fivérek alkotását már adaptálták filmként (Tarkovszkij, 1980-ban) és többször számítógépes játékként. A film rajongói azzal vádolják a játékokat, hogy túl erőszakosak, a játékosok java része szerint a film unalmas, a könyv kedvelői pedig mindkettőnek azt vetik a szemére, hogy nem elég hűek az eredeti történethez…

Ez járhatott a finn filmesek fejében, amikor elkészítették saját alkotásukat, a Vyöhykét (A Zóna): láthatóan ki akarták békíteni a három tábort azzal, hogy megfogták mindazt, ami a három gyökeresen különböző médiumban jó, és egy filmben egyesítették.

A finn zóna a könyv zónájához hasonlít leginkább számos anomáliájával és különc teremtményével, míg maga a film is hemzseg a könyvre való utalásokkal. Emellett Tarkovszkij előtti főhajtásként erős filozófiai háttere is van, látványvilágában is hajaz rá – a játékokból pedig átvette a látványos, jól forgatott akciót. Itt bizony a kőarcú, a stressz miatt folyamatosan alkoholizáló stalkerek visszalőnek a korrupt katonákra, akik pedig minden szívbaj nélkül gyűjtik be tőlük a talált tárgyakat – és legfőképpen az információt egy objektumról, ami a legendák szerint teljesíti a kívánságokat…

Üdvözöl a Pripjaty Bár!

Nem is szeretnék többet elárulni a történetből, vagy spoilerezni, a teljes film ingyenesen megtekinthető a youtube-on. A nyelve finn, felirata angol, amelyet a “képaláírás fordítása” gombbal azonnal átültethetünk magyarra (ha egy kicsit pontatlan magyarra, akkor is). A Vyöhyke elérhető ezen a linken, jó szórakozást:

http://youtu.be/EwkIaJX3hmg

Aki pedig megtekintené a Tarkovszkij-féle verziót is, vagy akár csak szívesen begyűjtené kollekciója számára, a regénnyel együtt kedvezményesen megvásárolhatja:

http://galaktikabolt.hu/termek/a_es_b_sztrugackij_stalker_es_tarkovszkij_sztalker_cimu_kultfilmje_egy_csomagban.html

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. foloslegesmarhasag szerint:

    Sokkal hangulatosabb volt az eredeti magyar cím, a ‘Piknik a senkiföldjén’.
    És úgy még értelme is volt.

Vélemény, hozzászólás?