Okkultisták, idegenek, démonimádók: a tíz legismertebb titkos társaság

Háttérhatalom, világkormány, titkos társaság… Az összeesküvés-hívők gyakran nem minden alap nélkül így és még sok más néven ismerik azt a vélt hatalmi csoportot, akik szerintük világunkat irányítják. A legismertebb összeesküvő csoportokból válogattunk.


10. Aszaszinok

Kik ezek: Az aszaszinok a középkorban létező muszlim szekta voltak, akik az iszlám síita ágának egy szakadár vonalát, a nizári filozófiát követték. Az első keresztes hadjárat előtti zűrzavaros időben született meg az aszaszinok szektája. Egy Hasszán bin Szabbáh nevű népszerű iszma’ilita úriember alapította, központja Alamut hegyi erődje volt. Sok konkrétum nem ismert róluk, de sokat elmond erről a csoportról, hogy több nyelvben a gyilkosság és a gyilkos szó az ő nevükből ered (assassin, assassineur, stb.), valamint hogy a mongol inváziós csapatok (nem csak Európában volt ám tatárjárás) kérdés és kímélet nélkül égettek rommá mindent, aminek akár csak köze volt az aszaszinokhoz – még a mongolok is rettegték ezt a szektát. Miért is? Mert politikai vagy vallási ellenfeleiket nyílt színen végrehajtott öngyilkos merényletekben kíméletlenül elpusztították. A köznéphez tartozókkal mindig barátságosak voltak, míg az elit tagjai gyakran estek áldozatul rettegést keltő gyilkosságaiknak. A Rend tanításai közt az iszlám hit terjesztése mellett egy igazságra, egyenlőségre alapozott társadalmi rend létrehozása is kulcsfontosságú volt – nem idegen gondolat korabeli szélsőséges vallási csoportoktól (pl. katharok). Hierarchikus szervezettségük, önpusztító merényleteik és rendkívüli hatalmuk (maga a szeldzsuk szultán is talált tőrt a párnája mellett afféle diszkrét üzenetként a szekta vezérének rosszallásáról) már a korban is rengeteg pletykának, középkori konteónak adott otthont.

Az elmélet: A népszerű Assassin’s Creed sorozat hűen bemutatja a mai konspirációs teóriát az aszaszinokról. Eszerint a rend túlélte a mongolok Khorezm elleni invázióját és bujkálva tovább dolgoztak ideáik megvalósításán. Az elképzelés hívei szerint a mai napig hajtanak végre gyilkosságokat és dolgoznak egy egyenlőségen és iszlám filozófiai alapokon álló világ létrehozásán, amiben akadályozza őket egy másik titkos társaság… hogy kik, arra mindenkinek van valami válasza.

Az iszlámról, szektáiról bővebben informál az Iszlám kulturális lexikon!

9. KKK (Ku-Klux Klan)

Kik ezek: Három szervezet is viselte ezt a nevet. Az első 1865-ben alakult és az 1870-es években élte fénykorát, reakcióként arra, hogy a színesbőrű rabszolgák felszabadulásáról kezdtek beszélni az emberek. A második az 1920-as években indult, ekkor már nem csak rasszista, hanem anti-vallásos és anti-kommunista vonallal, a harmadik pedig a II. Világháború után alakult ki, a bevándorlás ellen és a civil jogi mozgalom ellensúlyozására. Útjukat mindhárom esetben akasztások, felgyújtott házak és terrorcselekmények kísérték. Nem volt idegen tőle az okkultista érdeklődés sem, bár a tagok igen szigorúan betartott titoktartása nehézzé teszi a precíz ismeretek beszerzését.

Az elmélet: A KKK-ról több konteó is napvilágot látott. Az egyik szerint fedőszervezete valamelyik nagy titkos társaságnak és vagy annak igazi céljait kívánja elfedni nagy csinnadrattával járó tetteivel, vagy pont hogy egy ilyen szervezet ökleként, úgymond katonai ágaként cselekszik. A másik elmélet szerint a KKK nem hatalmából és létszámából vesztett – egyszerűen átcsoportosult és beszivárgott az amerikai kormányhivatalokba – aztán, ha eljön az idő, lesz nemulass. Mindkét elmélet jól mutatja, mennyire sikerült a szervezetnek félelmet plántálni az emberek szívébe.

8. A rózsakeresztesek

Kik ezek: A középkor végén a mai Németországban létrejött filozófiai-vallási titkos társaság. Teológiája “az ősi múlt ezoterikus igazságaira” épül, amelyek “rejtve vannak az átlagos ember elől, és rálátást nyújtanak a természetre, a fizikai univerzumra és a szellemi világra”. Tagjai a XVII. század elején megjelent röpiratuk szerint misztikus filózofus-doktorok, akik az emberiség univerzális megújulásáért harcolnak és fényt, megvilágosodást ígérnek a tagoknak. Kötnek hozzájuk alkímiai teóriákat, mágikus-ritualisztikus hagyománokat, tudományos eredményeket, művészetbeli reformokat – sőt, egyesek úgy vélik, a Luther-féle reformáció elindulásához is sok közük volt.

Az elmélet: Az 1600-as évek elején a rózsakeresztesekről megjelent röplapok lázba hozták Európát, mert leleplezték, hogy létezik egy tudósokból, alkimistákból, tanult emberekből álló titkos társaság, akik arra készülnek, hogy vallási, erkölcsi, tudományos és művészeti megújuláson vezessék át Európát. Ez a rendkívül titkos rend már ekkor számos összeesküvés-elmélet középpontjába került: volt, aki félt tőle és fellépett ellene, míg sokan üdvözítőként várták a pamfletekben megjelent program megvalósulását. A rózsakeresztes eszmeiség tagadhatatlanul összefonódik a szabadkőművességgel: szimbólumrendszereik, céljaik jelentősen egybeesnek. Sokszor hangoztatott vélemény, hogy ők a titokban túlélt templomos lovagrend, és arról is gyakran beszélnek, hogy afféle háttérhatalomként királyokkal, nemesekkel folytatták (és akár folytatják mai napig) történelmi léptékű sakkjátszmáikat.

7. Anonymous

Kik ezek: Ún. hacktivisták, azaz valamilyen célért “hadba vonuló” hackerek laza szövetsége. 2003 körül született meg a 4chan nevű anonim imageboardon (fórumszerű, képek posztolására szolgáló oldal, melynek tematikus “aloldalai”, fonalai idővel törlésre kerülnek). Tagjai, az Anonok gyakran vesznek részt tüntetésekben, helyszín elfoglalásokban, tiltakozásokban (a V, mint Vendettából ismerős Guy Fawkes maszkban), és előszeretettel lépnek fel cybertámadások formájában ellenfeleik ellen. 2008-ban jól szervezett, hatalmas erejű csapást mértek szcientológiához köthető oldalakra, honlapokra (Project Chanology), a későbbiek folyamán pedig tüntettek az internetes szabadságjogok kurtítása ellen (többek között azzal, hogy előre megbeszélt időpontban több ezren-tízezren nekiálltak erotikus videókat feltölteni a netes cenzúrát maradéktalanul elfogadó youtube-ra), de feltörték már több ország titkosszolgálatának szervereit is (USA, Izrael, Uganda, stb.), de notóriusan levadásznak és a hatóságok kezére juttatnak bűnözőket, pedofilpornó-terjesztőket, és küzdenek a copyright ügynökségek és a webes cenzúra ellen is. Többször megtámadták már a kifejezetten vérlázító Westboro Baptisták oldalait is. Filozófiájuk nagy vonalakban: minden információ legyen elérhető minden ember számára, legyen szabadon megosztható személyes döntés függvényében, és a nagy cégek érdekei helyett érvényesüljenek emberi érdekek. Persze a több tízezer Anon nem egységes: nem csak nagy céljaik vannak, akad, aki személyes adatokat tör fel és pakol a móka kedvéért a netre.

Az elmélet: A filmes stúdiók és produkciós irodák szerint az Anonymous nem több tolvajoknál, akik egyszerűen azért harcolnak, hogy ne kelljen fizetniük a filmekért, zenkérét. Mások hősökként tekintenek a csoportra, olyanokra, akik a sci-fi irodalomban látott hős hackerek példaképei lesznek a jövőben. Sokan egyszerű cyberterroristáknak tartják őket, mások szabadságharcosoknak, akik mernek szembeszállni az óriáscégek és nagyhatalmak érdekeivel. Akármi is az igazság, az kétségtelen, hogy az Anonymous befolyása igen nagy és hogy a legkomolyabb cyberhadviselési szakértők sem veszik félvállról őket.

6. HAARP-csoport

Mi ez: Mire gondol az átlagember, ha egy egyetem (az alaszkai), az Amerikai Légierő, az Amerikai Haditengerészet és a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA, a katonai célú technológiai fejlesztésekért felelős amerikai ügynökség) közösen kezd valaminek a kutatásába? Szerintem arra, hogy amit ezek együtt alkotnak, az valami olyan lesz, amivel nagyon sok embert lehet lelőni. És ez jogos is, hiszen négyből háromnak az a munkája, hogy ha kell (és néha akkor is, amikor nem biztos, hogy kéne), lelőjön másokat. Ilyen közös projekt a HAARP, azaz magasfrekvenciájú aktív északi fény kutató program. Jó kérdés, hogy ugyan miért izgatja az auróra annyira a légierőt, hogy a saját birtokán engedi egy ilyen felépítését (sőt, miért száll bele masszív összegekkel)… ez pedig teret enged nagyon, nagyon sok és nyugtalanító konteónak.

Az elméletek: Az eddig 250 millió dollárt elnyelő létesítmény képes nagy energiájú, magasfrekvenciájú rádióhullámok kibocsátására, az ionoszféra ideiglenes bolygatására, rendelkezik UHF és VHF radarokkal és egy sor más magasfrekvenciájú jel kibocsátásához és befogásához szükséges műszerrel (bevallottan). Van elmélet, ami szerint a légköri viszonyokat, az időjárást lehet vele befolyásolni – olyan mértékben, hogy akár árvizet eredményező esőt, hurrikánt, viharokat indukáljon. Megint mások olyan nem minden esetben magarázható betegségeket kötnek hozzá, mint az Öböl-háború-szindróma vagy a krónikus fáradtság szindróma. Az egyik legelterjedtebb nézet szerint a HAARP képes agyhullámokat befolyásolni, azaz tulajdonképpen emberek gondolatait manipulálni. A csoport a HAARP mögött a konteó szerint a hadsereg. És bizony nem segít sokat a megítélés javításában az sem, hogy az intézmény határozottan zárt: az összeesküvés-elméleteiről is ismert volt Minnesotai kormányzót, Jesse Venturát konkrétan a küszöbről hajtották el. Austin Baird cikkében azt írja: “Ami a konspirációs kritikának kiteszi a HAARPot, egyszerű. Az intézmény nem nyitja úgy meg a kapuit, ahogy más államilag finanszírozott helyek teszik, és nem igyekszik kiemelkedően magyarázni kutatása fontosságát az emberek felé.” A kérdés csak ennyi: vajon miért nem?…

Szuperállam: az európai rémálom?

5. Boszorkányok

Kik ezek: A középkorban, a népvándorlás káosza után Európán végigvonult a kereszténység, a népek sorra egymás után megtértek, átvették az egyházi szokásokat. Igen ám, csakhogy a régi beidegződéseket, rituálékat, hitet nem sikerült mindenkinek kapásból letenni! Sok helyen egyszerre imádták a régi isteneket az “újjal”, a városoktól elzárt vidékeken, kis hegyi falvakban különösen erősen fennmaradtak a régi népszokások, pogány rituálék. Talán ezek inspirálták a középkori ember boszorkányokról alkotott képét: a boszorkányszombaton démonokkal, ördögökkel háló, sötét mágikus szertartásokon résztvevő férfiakba és nőkbe vetett hitet.

A Salemi per egész falunyi boszorkánysággal vádoltat vonultatott fel

Az elméletek: A középkori ember elképzelése az univerzumról az volt, hogy a sötétség erői szüntelen ostrom alatt tartják a világunkat, minden pillanatban, készen arra, hogy rossz cselekedetek által vagy varázslaton keresztül betörjenek az anyagi dimenzióba. Ennek a bejutásnak az eszköze a boszorkány (ez lehet férfi is és nő is), az emberiség árulója, a Sátán csatlósa. Érezhetjük, hogy a dolog tétje egyenesen kozmikus jelentőségű volt ezeknek az embereknek, ezért különösen némi felbujtás hatására bármire képesek voltak ez ellen. Így indulhattak a tömeghisztériák, a nagy boszorkányüldöző hullámok is, amelyek sokszor még a nemesi, királyi palotákat sem kímélték. A világ, a többi ember, és Isten ellen az ördöggel szövetkező boszorkánytól való félelem még az 1800-as években sem enyhült – sőt, sokan még ma is hiszik, hogy ezek az emberek léteznek és törekednek az általunk ismert világra romlást hozni.

4. Az illuminátusok

Kik ezek: ismét egy megfoghatatlan dologgal állunk szemben, több, különböző fajtájú csoportot neveztek illuminátusnak. A szó maga megvilágosodottat jelent, elsőként a Bajor Illuminátus használta nevében, amelyet 1776. május 1-én alapítottak azzal a céllal, hogy racionalizmussal és empirikus tapasztalattal harcoljon a hit, előítéletek, az állam túlkapásai és babonák ellen. Támogatták még a női egyenjogúságot (1776-ban!) és a nők taníttatását. Futótűzként alakultak a kisebb-nagyobb csoportok, ugyanezekkel a célokkal: a felvilágosult despotizmus, a monarchikus berendezkedés és az egyházak elleni harc jellemezte őket. Feletteseiknek hűséget és titoktartást fogadtak. Az illuminátusok a felsőbb körökben voltak népszerűek igazán: olyan elmék csatlakoztak, mint Goethe vagy Herder, és olyan magasrangú személyek, mint a Weimari herceg.

Az elmélet: Az iménti célkitűzések fényében nem meglepő, hogy igen sokan az illuminátusokat vádolják az 1789-es francia forradalom kirobbantásával (közismert: ennek folyamán megölték a királyt és köztársasággá alakították az országot, felszámolták a szerzetesrendeket, az egyházi birtokokat, leromboltak templomokat, és az Észt, a mindenható rációt tettek mindenek fölé. A teória szerint a forradalom óta a történelem legtöbb eseménye az illuminátusok hoz köthető: az ő döntésük nélkül semmi lényeges nem történhet, sokszor a legnagyobb hatalmú emberekről állítják, hogy illuminátus-tagok voltak (főként amerikai elnökök). Hozzájuk kötődik a New World Order (Új Világrend, NWO, Novus Ordo Seclorum) elmélet is: eszerint egy titkos belső kör átvenné a teljes hatalmat a világ fölött, egy teljhatalmú világkormány vagy főtanács formájában (ez akár titkos is lehet), ami ezzel leváltja a szuverén országok rendszerét. Az elmélet hívei szerint erre rengeteg jel van: sok pénzügyi, nagyhatalmi döntésben erre a világhatalmi pozícióra való törekvést látják a titkos csoport részéről – ismét csak azt kell mondani, nem minden ok nélkül, gyakran nem nehéz a látszólag értelmetlen események (pl. a gazdasági válság) mögött egy titkos szándékot sejteni! És akkor még azt nem is mutattuk, mi van az USA nagypecsétjén és az egydollároson:

Minden esetre is, elgondolkodtató. Így már nem is tűnik olyan irreálisnak ez az új világrend-dolog, nem?…

A Novus Ordo Seclorum kialakul és uralja a világot Harrison Fawcett Katedrális-tetralógiájában, ahol még az időben is utaznak a mindenható háttérhatalom ügynökei:

3. A Templomos Lovagok

Kik ezek: A Templomos Lovagrendet 1119-ben, az első keresztes hadjárat vége után húsz évvel alapította Hughues de Payens lovag maroknyi társával, azzal a szándékkal, hogy megvédjék a Jeruzsálembe és a Szentföld egyéb városaiba igyekvő zarándokokat megvédjék a portyázó muszlimok kardjától. Pillanatok alatt és szinte érthetetlen módon azonnal a Jeruzsálemi Királyság és Róma kedvenceivé váltak, zajos sikerük a Szentföld elvesztése után se tört meg teljesen: javában annak visszafoglalását tervezték, amikor IV. Fülöp francia király tanácsadója, Guillaume de Nogaret és a “védelme” alatt álló pápa, V. Kelemen asszisztenciája mellett elfogatta, és néhány év alatt elpusztította az összes Franciaországban élő templomost. A rendet hivatalosan is feloszlatták, ekkor a többi országban levő birtokaikra és rendtagokra is lecsaptak, azaz: végük lett. Vagy talán nem?…

Az elmélet: Umberto Eco szépirodalmi igényességű regényében, a Foucault-ingában foglalja össze az egyik legelterjedtebb konteót: így vagy úgy, de egy sor lovag túlélte a tisztogatást, hogy később tanításaik és a rend titkai alapján megalapítsák az illuminátusokat és/vagy az első szabadkőműves páholyokat… Azt is rendszeresen emlegetik, hogy az aszaszinoktól eltanult szinkretikus-misztikus tudás és egyenlőségre épülő társadalmi rend hívei lettek, és azt örökítették tovább a mai világnak. Az ellenük felhozott vádirat okkult tudást és rituálékat is említ – ezt nem kell feltétlenül elhinni, királyok gyakran szabadultak meg politikai ellenfelektől ilyen vádakkal. Azonban az beszédes, hogy már évtizedekkel korábban azt terjesztették róluk, hogy kiásták Jeruzsálemi rendházuk alatt a Frigyládát, meg hogy valamiféle ősi titkok ismerői… Azzal sokan egyetértenek, hogy ha a templomosok túlélték a támadást, titkos testvériségként tudtak csak tovább létezni, így a későbbi ilyen szervezetek ősei lehettek. Az egyik, hivatalos, konzervatív történészek által is valamennyire lehetségesnek vélt elmélet szerint a menekülő, egyházi átokkal sújtott lovagok Skóciában találhattak menedéket – ennek királya, Robert Bruce maga is egyházi átok alatt állt, így neki aztán édesmindegy volt, hogy hány olyat fogad be, akiket mint hithű kereszténynek nem szabadott volna. És hol is indult a szabadkőművesség? Ó – pont Skóciában?… Jelképeik és címeik is rengeteg régi templomos szimbólumot magukba foglalnak, így a párhuzam még erősebb. Ez esetben pedig talán van olyan páholy, amely tisztában van az évszázadokon át sűrű homályba burkolózó templomos titkokkal – ha nem csak Fülöp király és Nogaret koholmánya volt minden.

2. A Bilderberg-csoport

Kik ezek: Ez a csoport 1954-ben alakult, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a Nyugat-Európában uralkodó Amerika-ellenességet megfékezze. A nyugati országok népe ugyanis úgy érezte, az USA magára hagyta őket a szovjet gigásszal szemben, pár befolyásos politikus és üzletember ekkor hívta össze az első gyűlést a névadó Bilderberg Hotelbe. Azóta évente összegyűlnek. Csak és kizárólag meghívásos alapon lehet részt venni a gyűlésen, ahonnan civilek és média egyaránt TELJESEN ki van zárva. A meghívottak egyharmada politikus, kétharmada gazdasági szakértő, kommunikációs fejes, bankár vagy óriásvállalatok feje.

Az elmélet: Bár tudni, hogy kik a meghívottak és kik mennek oda, a világon semmit nem lehet tudni arról, ami elhangzik a többnapos találkozón. Egy hivatalos sajtóközleményükben 2008-ban azt írták, “A Bilderberg egyetlen tevékenysége az évenkénti konferencia. A találkozásokon nincsenek teendők megtárgyalva, nincsenek szavazások, nincsenek politikai állásfoglalások”. Érthető, nem? Összeül a világ leggazdagabb, legbefolyásosabb emberei közül kb. 140-150, két-három napra beköltöznek egy szállodába, limonádéznak, elcsevegnek az időjárásról meg Beethoven szonátáiról, aztán mindenki hazamegy. Nos – nem túl életszerű, az összeesküvés-hívők ki szoktak emelni néhány érdekességet a résztvevők személyével kapcsolatban: Bill Clinton (ott volt: 1991, elnök lett: 1993), Margaret Thatcher (ott volt: 1975, miniszterelnök Angliában: 1979-től), Tony Blair (ott volt: 1993, miniszterelnök Angliában: 1997-től), csak hogy nagyobb neveket említsünk, de érdemes megnézni a valaha részt vett miniszterelnököket a világ minden tájáról: gyakran a részvételüktől számított első választáson hatalomra kerültek… a konteó hívei szerint a csoport igenis afféle háttérhatalomként működik és pénzügyi, politikai döntéseivel tereli az emberiséget valamerre.

Összeesküvésekről szórakoztatóan: Összeesküvések könyve

1. A szabadkőművesek

Kik ezek: Rövid körkérdéssel fordultunk a szerkesztőség tagjaihoz: “Mi jut eszedbe, ha azt mondom, titkos társaság?” Mind a nyolc megkérdezett elsőre a szabadkőművességet említette, ami jelzi, mennyire mélyen benne vannak a köztudatban a szabadkőművesek. Ez a titkos társaság valószínűleg a középkori kőfaragó-céhek egyikéből alakulhatott ki, vagy, ahogy már említettük, a bujdosó templomosok alapíthatták. Olyan páholynak nevezett sejtekbe tömörülő közösségről van szó, akik szintén nemes célokat hangoztatnak, a világot és az embert akarják jobbítani. Rosco Pound szerint hat alap törvényük van: hinniük kell egy Felsőbb Lényben, a lélek halhatatlanságában, a páholyban a szent törvény könyveinek ott kell lennie, a mesterkőművest el kell ismerni, ismerni kell a páholy titkait, rituáléit és titkos szimbólumait, és szabadon született, törvényben rögzített korú férfinak kell lenni.

A vád: démonimádás

Az elmélet: A paranoiásabbak szerint a szabadkőművesek egy sor fedőszervezeten és fedőcégen, bankokon keresztül irányítják a világot valamiféle homályos cél felé. Még ezen belül is van szélsőségesebb elmélet, amely szerint már ott tart a páholyok titkos hatalma, hogy államfőket jelölnek ki, engedélyük és tudtuk nélkül semmi fontos döntés nem születik meg. Sokan tartják őket okkultnak: a rend (vélt vagy valós) kiszivárgott rituáléi gyakran érthetetlenek, ijesztőek, többszintű beavatási úton kell végigjárniuk, mielőtt teljes jogú beavatottak vagy mesterek lehetnek. A beavatások allegorikus, középkori szimbólumokra épített rítusokat is tartalmaznak. A legtöbb teória vagy politikai (világuralom), vallási (miszerint okkult vagy egyenesen Sátánimádó lenne a kőművesség), vagy kultúrára vonatkozik (eluralni a kultúrát, médiát, stb.). Egyesek odáig merészkednek, hogy egy földönkívüli szuperhatalommal lepaktált csoportnak tartják őket, akiken keresztül az idegenek irányítják a földi történelmet. Akármi is az igazság, az tény, hogy számtalan nagy elme, politikusok, művészek, tudósok voltak tagjai ennek a titkos társaságnak, amely titkolózásával, izgalmas szimbolikájával és különleges, ősi rituáléival rengeteg sci-fi és fantasy könyv titkos társaságainak mintájául is szolgált, így méltán megérdemli az első helyet toplistánkban.

Erkélyek Budapesten

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?