Új szoftverek a tánc szolgálatában

A Trafóban február 7-én bemutatásra kerülő Apropó 2.0 Szabó Réka kétrészes darabja életutakról és személyes leltárokról. A Tünet együttes legújabb műsorszámában (amely egyben Réka harmadik egyszemélyes produkciója) valós és fiktív emlékek kavarognak a táncosok mozdulataival és a legújabb videó-technológiával készült, a mozdulatokra reagáló látványvilággal.

Az előadás első részében (Ez mind én leszek egykor) egy önmagát 44 éves korára elefántcsonttoronyba záró nő kijutási kísérletének monológját halljuk, melyben egyszerre jelenik meg a kislány, a középkorú nő és az öregasszony.

Nincs késő. Nem sietek sehova. Nincsenek fontos dolgaim. Körül tudok nézni. Könnyű vagyok és laza. Puha és erős. Ahogy beszívom a levegőt, hosszú és keskeny leszek. Nem kiabálok. Nem basz föl az ideg. Jól alszom. Nem fáj semmim. Nem viszem haza a laptopomat. Van kedvem szeretkezni. Gyalog járok. Meg tudom csinálni.

Az Ardai Petra workshopja alapján készült második részben (Nem emlékszem, hogy így neveltek volna) élettöredékek tárulnak a néző elé 7 évestől 77 éves korig. Inspirációul a BBC 7 UP című dokumentumfilm-sorozata szolgált, melyben egy hétéves gyermekcsoportot kezdtek el tanulmányozni hétévente, az alanyok ma 56 évesek.

A produkció első verziója a Tünet Együttes születésnapi fesztiválján került bemutatásra 2012 decemberében a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Két éve real-time videótechnikával gondolták újra az előadást.

Az alkotó így nyilatkozott az Apropó 2.0-ban rejlő megmérettetésről: „[a táncosoknak] Digitális alakzatokkal kell táncolniuk, ez mindenképpen óriási kihívás. Olyan látvánnyal kell együttműködniük, amit egészében nem látnak és nem érzékelnek, amely kívülről egészen más élményt ad. Fel kell venniük egy furcsa, kettős attitűdöt, amellyel egyszerre megélik a saját mozdulataikat és közben koncentráltan figyelik a kivetülő képet, amit az ő mozdulataik alakítanak. Mintha táncolnának és fényfestenének egyszerre.”

Alkotók, előadók: Szabó Réka, Furulyás Dóra, Gőz István, Szász Dániel
Fény és tér: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
Smink: Károlyi Balázs
Maszk: Haraszti Janka
Interaktív technológia: Karcis Gábor, Korai Zsolt, Papp Gábor
Külön köszönet: Földesi Bence, Furulyás Dóra
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza, MU Színház, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, SÍN Kulturális Központ

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?