Újra Magyarországon játszik a Tangerine Dream

Január 28-án hazánkban teszi tiszteletét az elektronikus zene egyik legrégebbi, legnagyobb hatású és ma is működő képviselője, a hétszeres Grammy-jelölt Tangerine Dream.

Hogy milyen a Tangerine Dream röviden? Free-jazz, artrock, concréte music, ambient, éteri, atmoszférikus szintetizátor szőnyegek és drone-os elszállások. Egy igazán jellegzetes zenei hangzás, ami saját bevallásuk szerint hatással volt töbek között John Carpenterre vagy Anthony Gonzalesre (M83) is. Edgar Wilmar Froese 1967-ben, avantgárd, experimentális free-rockzenekarként indította el együttesét, mely a később krautrocknak nevezett színtér fejlődésében is fontos szerepet játszott. 2014-ben Froese úgy döntött, új felállással folytatja, száműzte az akusztikus hangszereket és ismét csak a teljesen elektronikus hangokra fókuszált, akárcsak a zenekar hetvenes évekbeli fénykorában. A „sokadik aranykort” némileg beárnyékolta Froese 2015-ös váratlan halála, végakarata alapján zenekarának be kell fejeznie utolsó, félbeszakadt művészi ciklusát. Ennek eredménye az idén megjelenő Quantum Gate című album, „egy vérbeli drone-os, ambientes, kozmikus és időtlen lemez”, amelyről a trió az A38-on is bemutat néhány szerzeményt.

A Chip Fesztivál 2017 második napján, 29-én vasárnap először a magyar Pergamoon (korábban Force Majeure néven játszottak) adja elő élőben vadonatúj programját, melyben kizárólag eredeti hangszerelésben, eredeti hangzással reprodukált Tangerine Dream-számok szerepelnek.

Utánuk Tangram következik, a magyar szcéna nemzetközi ismertséget is szerzett, többszörös Schallwelle-jelölésig eljutott sztárja, majd Ulrich Schnauss, a Tangerine Dream tagja adja elő szólóprogramját, amely az újonnan megjelent No Further Ahead Than Today című albumán fog alapulni.

Az estet Simon Iddol DJ programja zárja, melyben élőben mixeli az osztrák közszolgálati rádióban, az FM4-en nemrég sugárzott Tangerine Dream-megamixének részleteit is.

Jegyeket az első napra az alábbi linken lehet vásárolni, 6900 forintos elővételi áron:

A második napra a belépés ingyenes.

 

A zenekar tagjai
Thorsten Quaeschning – szintetizátor
Ulrich Schnauss – szintetizátor
Hoshiko Yamane – elektromos hegedű

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?