2017-es tavaszi újdonságaink

Lehetséges életek különleges kaleidoszkópja, hátborzongató első típusú találkozás az Európán, új S.T.A.L.K.E.R.-könyv, a Bobiverzum első könyve, egy újjászerkesztett Sztrugackij és a kutyakiképzés újabb rejtelmei. Első féléves könyveink.

 

Kasztovszky Béla: Álomutazás (megjelenés: február 22.)

Cikkünk megjelenésekor érkezett meg a nyomdából Kasztovszky Béla utolsó könyve, az Álomutazás című posztumusz novelláskötet, mely a szerző újabb írásait köti csokorba. A Kétszemélyes világ és a GRIN Zsoldos Péter-díjas szerzője évtizedeken keresztül változatlan fiatalossággal és frissességgel írta egyedi hangvételű történeteit, amelyekben az emberi lélek titkait kutatva, ha kellett, a csillagok közé is kimerészkedett. Meglepetten kaptunk észbe, hogy már a 75. születésnapjára készülünk. Aztán egyszerre végleg fényévek távolába szökött körünkből.

Utazni sokféleképpen lehet. Rövidebb távokra gyalogosan is eljuthatunk, hosszabbakra már inkább valamiféle közlekedési eszközzel indulunk. Fejlett technikával egészen messzire elérhetünk a térben… vagy akár az időben. De létezik másfajta utazás is. Ahhoz elég annyi, ha lehunyjuk a szemünket, és szárnyra kapunk. Várnak ránk messzi idők, távoli világok. Lehetünk feltalálók, katonák, űrhajósok, diplomaták, szerelmes fiatalok, esetleg ugyanolyan egyszerű, hétköznapi emberek, mint a valóságban.

Az Álomutazás bemutatója a Magyar Írószövetségben volt február 22-én, 18 órától. A regénybe itt olvashatsz bele.

Kasztovszky-cover_MOD-01_finish.indd

 

Vaszilij Orehov: S.T.A.L.K.E.R. – Katasztrófa sújtotta övezet (várható megjelenés: március)

A regény főhőse és mesélője Hemul, a kiszolgált Szpecnaz önvédelmi kiképző. Egyfajta tipikus szilovik, aki az erőben és az erőszakban hisz, az idegeneket lenézi, barátaihoz azonban a végletekig lojális és az életét is odaadná bármelyikükért. Életveszélyes alkalmi munkáiért kapott nem kevés fizetségéből él, egyik napról a másikra. Egyik este összeismerkedik három amerikai és két ukrán turistával, akiknek célja egy szafari a Zónába, és Hemult akarják vezetőnek. A fejezetek a turistákkal együtt ismerhetjük meg a Zóna egy-egy újabb furcsaságát. Kik a Kárhozottak? Mi a Végső Megmérettetés próbája?A Zóna zarándokai nem tudják, mennyire bízhatnak egymásban, de ha élni akarnak, kénytelenek összedolgozni.

stalker

 

A&B Sztrugackij: Fiú a pokolból (várható megjelenés: Könyvfesztivál)

A Fiú a pokolból korábban megjelent kisregények (A kölyök, Fiú a pokolból) alaposan újraszerkesztett és szerzői utószóval ellátott változata. A kölyökben Földi expedíció érkezik egy lakatlan bolygóra, hogy szállást csináljon egy másik, veszélyben lévő bolygó lakói számára. Csakhogy kiderül: a bolygón létezik egy nem emberi civilizáció; felismerhetetlenek, viszont felneveltek egy gyereket, akit egy lezuhant űrhajóból mentettek ki. Az áttelepítés meghiúsul, de lemondhat-e a tudomány az ismeretlen lényekkel való kapcsolatfelvételről, és eszközként használhatják-e fel a fiút, feláldozhatják-e a cél érdekében? A Fiú a pokolból története eredetileg a második MetaGalaktikában jelent meg. Főhőse Réce, akit saját világháborújából ragadnak el, hogy megismerhesse, milyen is lehet békében élni. A mentőexpedíció azonban kudarcba fullad, a háborús világban felcseperedő fiú képtelen elvonatkoztatni addigi életkörülményeitől.

Sztrugackij testvérek

Sztrugackij testvérek

 

Jeff Carlson:  Fagyott égbolt (Várható megjelenés: Könyvfesztivál)

Jeff Carlson sci-fi thrillere a Jupiter holdján, az Európán játszódik. Rögtön a történet elején a fagyott víz = fagyott tenger elmélet megdől, amikor a kutatók egy ősi alagutat találnak a jégben, az alagút falait pedig különleges hieroglifák borítják. Alexis Vonderach mérnök vezetésével tudósok csoportja ereszkedik le az ismeretlenbe, ahol egy idegen bennszülött fajjal kerülnek összetűzésbe, akik még az embereknél is régebbi történelemre tekinthetnek vissza.

A Fagyott égbolt olvasásakor egy trilógia első darabját tarthatja kezében az olvasó. Carlson regénye egy gondolatébresztő első típusú találkozás, igazi hard sci-fi, amit Joe Haldeman vagy Isaac Asimov rajongói is imádni fognak.

frozen sky

 

Dennis E. Taylor: Egy légiónyi Bob (várható megjelenés: Könyvfesztivál)

Miután eladja a szoftvercégét, Bob Johansson csak utazgatásra, olvasásra és filmekre vágyik, szabadságra és pihenésre sóvárog. Épp ezért igazságtalan az élettől, hogy halálos balesetet szenved, miközben átkel az úttesten. Egy évszázaddal később tér magához, végtagok nélkül, az állam tulajdonaként. Egy computer hardver része lett, amely egy élhető bolygók után kutató mesterséges intelligenciát irányít. Csakhogy nem ő van egyedül versenyben és ellenfelei tisztességtelen eszközöket is bevetnek győzelmük érdekében.

Dennis E. Taylor Bobiverzuma jelenleg három résznél tart, a kritikusok Ken MacLeodhoz, Alastair Reynolds-hoz vagy éppen Andy Weir A marsi-jához hasonlítják.

we are bob

Claudia Fugazza: Do as I do – Csináld utánam! (várható megjelenés: Könyvfesztivál)

Az Univerzum könyvek következő darabjaként Claudia Fugazza kutyás könyve kerül terítékre. Friss tanulmányok alaján egyértelműen kijelenthető, hogy a kutyák is alkalmazzák a társas tanulást, azaz megfigyelik más kutyák viselkedését és utánozzák őket, amikor új viselkedésmintát tanulnak. Ezen természetes képességük a gazdikat segíti, mégpedig abban, hogy új szokásokra tanítsák a kutyáikat. Ezzel a módszerrel foglalkozik Fugazza könyve, ami kiegészül egy oktató DVD-vel is.

do as i do

A borítókkal hamarosan jelentkezünk!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?