2021-ben indulhatnak a szuper-űrturisták

Még el sem indult a „hagyományos” űrturizmus – várhatóan idén indulhatnak el az elsők – a SpaceX vállalat máris túllicitálja az eddigi ajánlatokat Olyan magasságba vinné a vállalkozókat, ahova eddig nemhogy nem jutottak fizetős űrutazók, de ahol még űrhajós is csak kevés járt.

Terveik szerint jövő év végéig 4 személy juttatnának 2-3-szor magasabbra, mint ahol a Nemzetközi Űrállomás kering.  Az űrutak szervezésével a Space Adventures nevű céget bízta meg.

A SpaceX utazásán a szerencsések a Földtől mintegy 800-1200 kilométeres magasságba emelkedhetnek. Ez 8-15 ször magasabb, mint ahova az egyszerű űrugrással eljuthatnak a kiválasztottak. Ez megközelíti az eddigi, 1370 kilométeres rekordot, melyet a Gemini 11 legénysége, Pete Conrad és Dick Gordon állított fel 1966-ban.

A SpaceX nek már nincs szüksége fejlesztésre, ugyanazt a Crew Dragon űrhajót fog használni, mint amilyen a NASA asztronautáit kiviszi az ISS-re. Bár a Crew Dragon eddig még csak egyszer járt az űrben, egy 2019-es legénység nélküli tesztrepülésen, de amint a NASA megadja az engedélyt az emberes repülésekre, onnantól kezdve nincs akadálya az extrém kalandnak.

Újonc a világűrben

A Space Dragon teljesen önirányító,  nincs szükség profi pilótára vagy asztronautára. Az utasok azonban képesek lesznek irányítani az űrhajót, ha szükséges. Az űrhajó kilenc négyzetméternyi területet biztosít az utasoknak, ezen belül nincsenek külön elszeparálható terek az alvásra vagy a “mosdóhasználatra”. Az utazás előtt az űrturistáknak tréningen kell részt venniük az Egyesült Államokban.

A jegyárakról eddig még nem nyilatkoztak, de a szolid becslések szerint is az  áruk várhatóan több mint száz millió dollár lehet személyenként. A Space Adventures szóvivője szerint a turistaút várhatóan 2021 utolsó negyedévében fog megtörténni, a cég “több potenciális ügyféllel” folytat tárgyalásokat.

A Space Adventures  a szovjetunió felbomlása után kezdte működését. Először csak 30 kilométeres magasságra repülhettek a szerencsések MIG-31-es repülőgépek hátsó ülésén. Innen már látszik a Föld görbülete és a világ feketesége. 2001 és 2009 között nyolc turistát küldött az űrbe az orosz Szojuz rakétával. Az első űrturista, Dennis Tito 20 millió dollárt fizetett az útért.

Facebook hozzászólások

You may also like...