350 millió fa ültetése egyetlen nap alatt

Etiópiában legfelsőbb szinten határoztak el, hogy tesznek a klímaváltozás ellen. Hihetetlen akciót hirdettek meg. Egyetlen nap alatt 200 millió fát akartak elültetni. Abiy Ahmed kormányfő vezette projekt a szárazság sújtotta kelet-afrikai országban ellensúlyozni akarja az erdők kivágásának hatásait és a klímaváltozást.

Egy ilyen projektben az egész országnak részt kell venni. megvalósításának idejére számos közintézményt és iskolát bezártak, hogy minél többen részt vehessenek a faültetési programban. A faültetést az országban mintegy ezer helyszínen végezték. Illetékesek számolták, hogy hány facsemetét ültetnek el.

Este az első számok még 220 millió facsemetéről szóltak, de a végső eredmény szerint egyetlen nap alatt összesen 350 millió fát ültettek el.

A program még ennél is grandiózusabb: a cél négymilliárd fa ültetése az év végéig. Minden állampolgárt arra buzdítanak, hogy legalább 40 csemetét ültessen el.

Az ENSZ adatai szerint a 20. században Etiópia területének 35 százalékát borították erők, ez azonban négy százalékra zsugorodott a 2000-es évekre. A fák nemcsak a szén-dioxid elnyelésével segítenek, de az elsivatagosodás és a talajromlás ellen is védenek, illetve többek között ételt, menedéket és faanyagot is szolgáltatnak.

Ezzel új világrekord született. A Guinness rekordok könyvében India tartja az egyetlen nap alatt elültetett fák rekordját több mint 50 millió fával, amelyet 800 ezer önkéntes ültetett el 2016-ban a dél-ázsiai országban.

Facebook hozzászólások

You may also like...