A bennünk élő idegenek

Idegenek. A science fiction legismertebb díszítőelemei közé tartoznak az űrhajók mellett, és a klasszikus stílusú űroperák állandó szereplői. Azért szeretjük őket, mert megtestesítik azt a fajta társadalmi berendezkedést, mely ismeretlen a számunkra. Mindegyik idegen nép valami olyasmit hordoz magában, mely szokatlan. Az elmúlt évtizedek alatt sokan sokféleképp ábrázolták már az űrlényeket. Most ezekből állítottunk össze egy tízes listát.

 

Vuki

Az igazi bolhaparadicsom.

A vukik az emberiség őseit jelképezhetik. Szőrösek, igencsak minimalista nyelvvel kommunikálnak és törzsekben élnek egy erdős bolygón, és a törvényeik is egyszerűek. Sokkal inkább a becsületre és a tiszteletre épülnek, mint a mieink. Például azt a vukit száműzi a törzs, aki karmait használja fegyverként. Tudniillik, a karmokat csakis szerszámként lehet alkalmazni. Zaalbar is ezért szégyenült meg népe előtt.

Borg

A kollektív tudattal rendelkező kiborgok az emberiség egyik lehetséges, jövőbeli variációját képviselik: a technológiafüggő embert. A transzhumanizmus szellemében született  teremtmények kollektív tudattal rendelkeznek, ezért magukra nem borgokként, hanem csak simán borgként hivatkoznak. Más népek technológiai vívmányait asszimilálják, így fejlődnek. Véleményem szerint a Star Trek világ legijesztőbb teremtményei.

Xenomorf

Ha élősködő idegenekről van szó, sokunknak az Alien filmek xenomorfjai villannak be, nem is ok nélkül. Ezek a földönkívüliek nem csak megjelenésükben ijesztőek, hanem az életmódjukat tekintve is. Ha az emberbe petéző arctámadók rátapadnak az arcodra, nincs menekvés. Ha kifejlődik az idegen, és áttöri a hasfaladat, neked annyi. Párhuzamba vonható az ember és a természet kapcsolatával. Ahová az ember idegenként betör, ott fákat vág ki, vagy nagyobb pusztításokat végez.

Aszári

Az aszárik különleges nép. Minden tagjuk nő, tehát rá vannak kényszerítve a fajok közti szexuális érintkezésre, hogy azok genetikai pozitívumait saját népük génállományába építhessék. Emellett közismerten fejlett, diplomata népség, akik az első olyan faj voltak, kiknek sikerült magukévá tenni az űrutazás technológiáját. Emberszerű megjelenésük miatt népünk fiatal hímjei is szemet vethetnek rájuk, csak egy dologra kell ügyelni: az asszony mindenképpen túlél majd minket. Az aszári nép az ismeretlen iránti vonzalmunk jelképe, mert érdekesebbnek tűnik a saját kultúránknál.

Kereső

Az Advent Risingban felbukkanó idegen nép a saját magunk iránti gyűlöletet testesíti meg. A játék története szerint eljönnek hozzánk az auréliaiak, csak azért, hogy figyelmeztessenek minket a keresők közeledtére. Velük ellentétben a keresők nem istenként tekintenek ránk, hanem mint egy galaxist szipojozó parazitára, melyet ki kell irtani. Mivel az emberiségnek egyetlen bolygója van, ezért ezt gond nélkül el tudják érni. És mi ebben a vicc? Ezek után van képük azt mondani, hogy a mi érdekünkben teszik.

E.T.

Steven Spielberg klasszikus filmjében egy barátságos idegen a főszereplő, aki az ember kíváncsi természetére utal. Megjelenése és mozgása is barátságos és aranyos. Mindezek ellenére nagyon óvatosan viszonyulunk felé, talán még félünk is tőle, leszámítva egy csapatnyi gyereket, akik nyitottak az ismeretlenre.

Hícsí

Frederik Pohl űropera sorozatában található meg az úgynevezett pre-humán nép, a hícsík. Ők építették az Átjáró-aszteroidát, és sok más vívmányt is. Az emberiség egyik feltett szándéka, hogy a hátrahagyott nyomokat követve rájuk találjon. Már az is érdekes bennük, hogy sugárzás kell az életben tartásukhoz, de ezek a teremtmények a föld alatt éltek. Megjelenésüket tekintve szintén inkább mulatságosak, mint ijesztőek. Nyugodt, békés népség, akiktől idegen az erőszak. Kommunikációjukat meghatározzák a testszagok is, és számunkra roppant kellemetlen szagokat képesek kibocsátani.

Replikáns

Amikor saját magának termeli ki az ember az idegeneket, akkor azokat rabszolgának használja fel. Uralkodni akarunk saját teremtményeink fölött, de ennek ők nem örülnek. A Blade Runner robotjai vissza akarnak térni a Földre, ahol otthon érzik magukat. Mégis betolakodóként bánnak velük az emberek, és kilövetési parancsot adnak ki rájuk. A replikánsok mesterséges emlékekkel rendelkeznek, de képesek emberibben viselkedni az embernél.

A főkormányzók

A gyermekkor végében olvashatunk az emberi faj fejlődését segíteni akaró főkormányzókról, akik fel akarják zárkóztatni az emberiséget az univerzum többi népéhez. A főkormányzók által elhozott békeidők talán az emberiség aranykorának számítanak, de a kreativitás durván visszaesik. És mivel ezek az idegeneknek démonszerűek, mindig akad egy csoport, mely nem szeretne úgy lépni, ahogy ők fütyülnek. A főkormányzók azt a „felsőrendű célt” testesítik meg, melyhez elengedhetetlen az emberi természet pár pontjának elhagyása.

Kriptoni

A kriptoniak külsőre teljesen olyanok, mint mi, ezért jól el tudnak rejtőzni közöttünk. Az egyetlen különbség a szupererejükben rejlik, melyet jól és rosszul is fel lehet használni. Kalel Supermanként az emberiség védelmét tűzte ki céljául, és szükség is van a képességeire. Nem tudnak párosodni más fajokkal. Szinte sérthetetlenek, melyet a testüket körülvevő energiamezőnek köszönhetnek. Egyszerre testesítik meg az önideálunkat (az embert, aki bármire képes), és az egyszerű közembert, kinek van rejtegetnivalója társai elől, és nem nyílhat meg teljesen.

Az, hogy az emberek ilyen sokféleképp tudták értelmezni a bolygón kívüli életet, ékes bizonyítéka annak, hogy ha létezik valami, ami biztosan végtelen, akkor az a fantáziánk. Ügyeljünk rá, hogy sokat használjuk!

Kedves galaktika.hu olvasó! Most egy ajándék e-novellával köszönjük meg, hogy meglátogattad honlapunkat. Ehhez az alábbi linken férsz hozzá:

http://galaktikabolt.hu/termek/stephen_leacock_a_betonember_e-novella.html

Hogyan tudod megszerezni? Rövid regisztráció után kosárba teszed az e-novellát, majd amikor véglegesíted vásárlásodat, a “KUPON” részbe írd be ezt az exkluzív kódot: olvaso3

Ezután a novella ára levonódik a vásárlásodból, majd a “Kizárólag letölthető tartalmakhoz” fizetési opciót választva megrendeled a terméket, s már csak annyi dolgod van, hogy megvárod, amíg kollégánk engedélyezi a letöltést – és máris olvashatod az ajándék novellát!

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Vian szerint:

    A Borg a legveszélyesebb és az Idegen a legijesztőbb!

Vélemény, hozzászólás?