A denevérek szuperimmunitása

A kanadai Saskatchewani Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint különleges és egyedi immunrendszerük révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a MERS koronavírust a denevérek.

A koronavírusok eredeti hordozóinak a denevéreket tartják, Ezek közé tartozik a MERS, a SARS és az új  SARS-CoV-2, ami a mostani Covid-19 betegséget okozza. Ezek a kórokozók a denevérekre nézve ártalmatlanoknak tűnnek, addig az embereknél súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegségeket okoznak. A denevérek nem szabadulnak meg a vírustól, de mégsem betegednek meg.

Virokalipszis

A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a MERS vírus miért nem iktatja ki a denevérek immunválaszát, ahogy teszi azt az embereknél. A kutatók elsőként mutatták be, hogy egy rovarevő barna denevér sejtjei hónapokon át fertőzöttek lehetnek a MERS vírussal az állat szervezete és a kórokozó együttműködése révén. Ahelyett, hogy elpusztítaná a denevér sejtjeit, ahogy azt az emberi sejtekkel teszi, a MERS koronavírus hosszú távú kapcsolatba lép a gazdaszervezettel, amelyet a denevér egyedi immunrendszere tart fenn.

Új-Hunnia 2039 – Ősök útján

A kutatók véleménye szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a denevéreket érő stressz, például a betegségek, a természetes élőhelyeik elvesztése, szerepet játszhat a koronavírus más fajokra való átterjedésében. Amikor a denevér immunrendszerét stresszhatás éri, az megbontja az immunrendszer és a vírus közötti finom egyensúlyt, lehetőséget adva a vírusnak a sokszorozódásra.

Facebook hozzászólások

You may also like...