A földönkívüliek már a spájzban vannak

Vezető kutatók és politikusok szerint hamarosan bizonyíték lesz a földönkívüli életre.

Soha ennyire nyíltan nem beszéltek még kutatók és politikusok a földönkívüli életről, mint az elmúlt napokban. Míg a NASA vezető tudósai azt jelentették ki, hogy egy évtizeden belül bebizonyosodik, van élet a földön kívül, addig Bill Clinton egy tévé felvételen arról beszélt: nem vagyunk egyedül az univerzumban.

Egy évtizeden belül határozott jeleket találunk a Földön kívüli életre, 20-30 éven belül pedig bizonyítékaink is lesznek – mondta Ellen Stofan, a NASA vezető kutatója egy Washingtonban tartott panelbeszélgetésen. “Tudjuk, hogy hol keressük és tudjuk, hogy hogyan. A legtöbb esetben már birtokukban van a szükséges technológia, amit hamarosan alkalmazni is tudunk” – mesélte meglepő őszinteséggel az űrügynökség kutatója, és nem ő volt az egyetlen, aki ilyen nyíltsággal beszélt a földönkívüli életről.

John Grunsfeld, korábbi űrhajós, a NASA jelenlegi kutatója is osztozott Stofan optimizmusában. Véleménye szerint egy generációra vagyunk attól, hogy életet találjunk a jeges Holdon, vagy a Marson, és egy generációra attól, hogy egy közeli csillag egyik bolygóján leljünk rá az életre. Az űrhajós szerint a legújabb felfedezések is azt sugallják, hogy az általunk ismert élet létrejöhet a Naprendszerben, tágabb értelemben pedig a Tejútrendszerben is. Példának hozta fel a Jupiter Európa és Ganümédész nevű holdjait, amelyek jeges felszíne alatt tengerek létezhetnek, valamint a Marsot, melyet a régmúltban óceánok boríthattak. (Sőt, a Marson a Curiosity széntartalmú szerves molekulákat is talált, ami a földi élet alapja.)

Ellen Stofan elmondta, a NASA azt tervezi, 2022 előtt feltérképezi a Jupiter Európa holdját. A 2,1 milliárd dolláros küldetés fő célja az lesz, hogy megállapítsa: lakható-e az égitest és hogy megkeresse azon az élet nyomait.

europaÉrdekesség, hogy hogy nem sokkal korábban Bill Clinton, volt amerikai elnök is a földönkívüliekről beszélt egy tévéshow-ban. Az ex-elnök azt mondta, valószínűleg nem vagyunk egyedül az univerzumban és nem lepődne meg, ha egy nap idegenek látogatnának meg minket. Azt még hozzátette, hogy csak reméli, hogy ez a látogatás nem úgy zajlik majd, mint a Függetlenség napjában.

Mikrobák, vagy óriások

Addig, amíg a NASA kutatói alapvetően mikrobákról beszélnek, Fergus Simpson, a Barcelonai Egyetem kozmológusa óriásokat emleget. A tudós azt írja, ha léteznek földönkívüli lények, akkor átlagosan legalább 300 kilósnak kell lenniük. Teóriáját arra alapozza, hogy a Földön élő nagyobb állatoknak több táplálékra van szükségük, ezért sokkal kevesebben vannak, mint a kisebb élőlények, vagyis a Földet a kisebb létformák uralják (ilyen az ember is). A bolygónkat benépesítő élőlények átlagos méreteit alapul véve kezdte el kiszámolni Simpson, hogy mekkorák lehetnek a földön kívüli organizmusok és arra a jutott, hogy valószínűleg hatalmasok.

Seth Shostak SETI-igazgató szerint izgalmasak Simpson számításai, viszont a tudós sok fontos részletet – így például l a különböző bolygók gravitációját – hagyott figyelmen kívül elmélete kidolgozásakor, ami így erősen megkérdőjelezhető.

Fox-y

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?