A hét grafikusa: Jim Lee

A Dél-Koreában született Jim Lee már gyerekkorában, St. Louisban nevelkedve komoly érdeklődést mutatott az illusztráció és a rajzolás iránt, hiszen iskolai színdaraboknak készített posztereket. Mivel az angolt az USA-ban tanulta meg, így kissé mindig kívülálló volt az 52 éves alkotó, szerény anyagi körülményeik miatt pedig ritkaságszámba ment, hogy a szüleitől képregényeket kapjon. Ám, amikor mégis megajándékozták eggyel-kettővel, akkor mindig az X-Men füzeteiben veszett el leginkább a fiatal tehetség. Pókember és Superman komoly inspirációi voltak a fiatal Lee-nek és az iskolában már az osztálytársai megjósolták, hogy egyszer biztos lesz egy képregényes cége, azonban a gimnáziumot befejezve inkább apját követve, orvosi pályára lépett a későbbi legenda.

Később Jim Lee-re nagy hatást gyakorolt Frank Miller The Dark Knight Returns című képregénye és a Watchmen is, melynek hatására újra felfedezte magának az alkotó a képregényeket és később a Marvelnél talált munkát magának. Dolgozott például az Uncanny X-Men sorozat több részén, illetve részt vett a mára nagyon ismert Gambit megalkotásában is.

jim-lee2

1991-ben Lee saját X-Men képregénysorozatot indított, Volume 2 alcímmel amelyet nem csak illusztrált, de írt is. Ennek az első száma a mai napig a legjobban eladott füzet a képregények történetében, 8.1 millió példány kelt el belőle világszerte, a 2010-es Comic-Conon pedig közel 7 millió, a Guinness Rekordok Könyve szerint.

1992-ben aztán kilépett a Marveltől és csatlakozott az Image Comics gárdájához, majd a Wildstorm köteléke után ismét visszatért a Marvelhez. A Wildstormot később eladta a DC Comicsnak, így történhetett meg, hogy az illusztrátor a két komoly riválisnak, a Marvelnek és a DC-nek is dolgozott az évek során. Jim Lee a Batman: Hush és a Superman: For Tomorrow képregénysorozatok illusztrátoraként is dolgozott, így elmondható róla, hogy kevés olyan mainstream hős van, aki ne került volna a kezei közé. Ráadásul a jelenlegi olvasóközönség is minden idők egyik legegyedibb stílusú grafikusaként emlegeti a művészt, főleg a Hush-t és az All-Star Batman and Robint tartják letehetetlen daraboknak.

Munkásságáért Harvey Awardot, Inkpot Awardot, és három Wizard Fan Awardot is kapott.

Alább mutatunk egy csomó Jim Lee illusztrációt, de aki még többre vágyik, az ide kattintson, érdemes!

jim-lee3jim-lee4jim-lee5jim-lee6jim-lee7jim-lee8jim-lee9

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?