A hét grafikusa: Stephan Martiniere

A hét grafikusában egy itthon is jól ismert illusztrátort mutatunk be: Stephen Martiniere. Többszörösen díjazott SFF illusztrátor, 2012-ben az Imagine FX Magazine az 50 leginspirálóbb alkotó közé választotta. Munkái többek között Greg Egan, Ian McDonald, Jack Campbell, vagy Brandon Sanderson regényekről lehetnek ismerősek, azonban Martiniere munkássága nem csak a sci-fi és fantasy könyvborítókra terjed ki.

stephanmartiniere_profilkepA francia illusztrátor, rajzoló és art director 1962-ben született Párizsban. Tanulmányait Párizs leghíresebb művészeti iskolájában, a Cambre De Commerce Les Gobelinsben végezte. Ennek befejezése után animációt kezdett tanulni, de a képzés felénél a DIC Entertainment munkát ajánlott neki. Martiniere így Japánba költözött, hogy részt vegyen a stúdió animációs filmjeiben. Itthon is jól ismert rajzfilmeken dolgozott: Bigyó felügyelő, Dennis, a kamisz, de más gyermekeknek szóló történetek életre keltésében is segédkezett, például a Where’s Waldo?-ban. Későbbi karrierjében mindenképpen kitűnő ugródeszkát jelentett a DIC Entertainment: rajtuk keresztül került kapcsolatba hollywoodi produkciókkal. Olyan filmek munkálataiban vehetett részt, mint a Virus, Red Planet, vagy az Én, a robot, de a most menőnek számító filmekhez (pl. A galaxis őrzői, Bosszúállók: Ultron kora, 300) is asszisztált concept illusztrátorként. Emellett art directorként több számítógépes játékon (pl. URU: Ages, Beyond Myst) is dolgozott és több mint 150 könyvborítót, számos képregényborítót, vagy szerkesztői illusztrációkat tervezett olyan ügyfeleknek, mint a National Geographic, a Popular Science, a Tor Books, Penguin, vagy a Dark Horse. Munkásságát többször díjakkal is elismerték: Exposé Grand Master-díj, 13 Exposé Excellence-díj, 5 Exposé Master-díj, és Hugo-díjat is kapott a legjobb alkotó kategóriában – csakhogy a fontosabb elismeréseket említsük.

A rövid bemutató után álljon itt egy kisebb válogatás Martiniere munkáiból. Továbbiakat a szerzői oldalán találtok.

a436096b8644dde7a2a15de0fd8536ad

mcdonald_usa

44113c878487571c93077c20014ad6f1

ff460694abde9cfb492723651bc6aa1d

18s3zjv4z9llvjpg

12

 

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?