A japánok csináltak egy olyan kalandparkot, mint a Westworld

Még az 1970-es évek elején, Tokiótól északra nyitották meg Kinugawa Family Ranch néven azt a theme parkot, melyet most a Tokyo Times riportere meglátogatott és csinált róla pár elképesztő képet. Mondani se kell, elég népszerű volt a hely a látogatók számára, így nevet is váltottak később, így a legtöbbek már Western Village-ként ismerték a kalandparkot. A sikeressége ellenére azonban az idő utolérte őket is, így 2006 környékén be kellett zárni az amerikai fílinget megidéző japán látványosságot. Mára pedig egy elhagyatott, “szellemváros” lett a Western Village-ből, mely úgy néz ki teljesen, mintha egy lepusztult Westworldöt látnánk.

A fotós Lee Chapmant nem is igazán a vadnyugati épületek fogták meg, hanem inkább az otthagyott “lakók”, akik mára helyenként betört “koponyával”, a földön fekve emlékeztetnek arra, amikor a Western Village még népszerű volt.

Japán az a hely, ahol a legdurvább tévés gameshow-któl kezdve a beteges animesorozatokig mindennek van közönsége, így talán nem is annyira meglepő, hogy a Westworld világa is megelevenedik náluk. Habár az biztos, hogy még a Western Village fénykorában se lehetett szabadon lövöldözni, meg androidnőket felszedni, úgy mint az HBO sorozatában. Erre a célra marad a fikció, viszont érdemes pár percet rászánni ezekre a képekre, hiszen Chapman jól megfogta velük az elmúló időt és magát az elmúlást, így művészi értéket adva egy elfeledett parknak.

Mindebbe akár az is belelátható, hogy miképp fog az amerikai kultúra és hagyományvilág egyszer csak a feledés homályába merülni, a művész gondolatait a látottakról itt lehet elolvasni.

De beszéljenek inkább a képek helyettünk.

ww-japan2 ww-japan3 ww-japan4 ww-japan5 ww-japan6 ww-japan7 ww-japan8 ww-japan9 ww-japan11 ww-japan12 ww-japan13

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?