A klímaváltozás elérte az európai erdőket

A német erdőtulajdonosok és erődgazdálkodók érdekképviseleti szervezete elvégezte az ország területének csaknem egyharmadát borító erdők állapotát évente feltérképező felmérését. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy “a klímaváltozás elérte az erdőket”.

A 2018-as nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség már egy legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőket talált. Tavaly és az idén nagyjából 70 millió úgynevezett tömör köbméternyi hulladékfa keletkezett. (Az erdészeti köbméter 1,7 köbméter, mert a felvágott fák közötti rések csak levegőt tartalmaznak. A tömör köbméter esetében csak fával számolnak.) Így akár több milliárd eurós nagyságrendű kár keletkezett a németországi erdőkben és ökológiai katasztrófa fenyeget az utóbbi hónapok csapadékszegény és meleg időjárása miatt

A száraz legyengült erdőket megtámadták a kártevők. Egyedül Rajna-vidék-Pflaz tartományban és csak a fenyőállományt tekintve egymillió fa károsodott, mert a nedvességhiány miatt nem tudnak védekezni a kéregrágó bogarak ellen. Az igen ellenálló duglászfenyő sem kivétel, a nemzetséget gombafertőzés tizedeli. Más tartományokban és más fajtáknál sem jobb a helyzet. A tölgyes, cseres erdőkben például több régióban robbanásszerűen szaporodik a gyapjaslepke hernyója és a búcsújáró lepke emberekre és állatokra is veszélyes hernyója, kopaszra rágva a lombos fákat.

Az ágazatot évszázados jelentőségű válság fenyegeti, az erdőgazdaságok kára eddig nagyjából 2,1 milliárd euró (680 milliárd forint), és nem egy vállalkozásnál a fennmaradás is kérdéses. Ökológiai katasztrófa is fenyeget, mert az aszály és a hőség kiugróan nagymértékben pusztítja az erők jövőjét jelentő fiatal faállományt. Országszerte hozzávetőleg 300 millió csemetét kellene ültetni a veszteségek ellensúlyozására, ez pedig nem lehetséges állami támogatás nélkül.

Facebook hozzászólások

You may also like...