A koronavírus és űrhajózás

A most tomboló koronavírus járvány idején a világ jelenleg legbiztosabb helye nincs a Föld felszínén. A legnagyobb biztonságban a nemzetközi űrállomáson tartózkodó asztronauták vannak. Odafenn egyetlen megbetegedést sem tapasztaltak, a jelenleg fenn tartózkodó űrhajósok még szeptemberben, a koronavírus globális elterjedése előtt hagyta el a Földet.

Azonban a tervek szerint hamarosan újabb űrhajó indul friss legénységgel a fedélzetén. Ivan Vagnyer és Anatolij Ivanyisin orosz, valamint Chris Cassidy amerikai űrhajós április kilencedikén startol el.

Mivel már Oroszországba is megérkezett a betegség, már több tucat igazolt eset van, ezért Csillagváros úgy döntött, hogy megváltoztatja az eddigi indulás előtti szokásrendet.

A legfontosabb lépés, hogy Csillagváros nem fogad látogatókat és az űrhajósok sem hagyhatják el a kiképzőközpontot. Szigorítottak a karantén szabályokon is, az eddigi egy hét helyett kettőt kell a világban eltölteniük. Az indulás előtti sajtótájékoztatót megtartják, mert évtizedes gyakorlat, hogy az űrhajósokat üvegfal választja el a sajtó képviselőitől.

Néhány olyan hagyományról is le kell mondaniuk, amelyeket hagyománytiszteletből, egyfajta indulás előtti rituáléként végeztek el. Most elmarad a moszkvai kirándulás, amely során felkeresik Gagarin Kreml falában lévő sírját. Illetve elmarad Koroljov házának felkeresése is.

Újonc a világűrben

A Szojuz MSZ-16 küldetést már eddig sem kísérte szerencse. Még februárban cserélték le az első számú legénységet, Mihail Tyihonovot és Andrej Babkint, mert Tyihonovot szemsérülés érte.

 

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...