A legtávolabbi meglátogatott égitest.

4729 nap van úton a NASA New Horizons nevű szondája. A 2015-ös Plútó találkozás után újabb rekordot ért el:  3540 kilométerre közelítette meg az Ultima Thule kisbolygót. Ez a legtávolabbi objektum, amit valaha ember épített szerkezet meglátogatott. A Kuiper-övben található jeges bolygókezdemény fölött, amely 6,5 milliárd kilométerre van a Földtől. Bár a Voyager 1 és 2 ennél sokkal távolabb jár már, a két szonda a gázóriások óta nem találkozott más égitesttel.

Az űrszonda sebessége az Ultima Thuléhoz viszonyítva másodpercenként mintegy 11 kilométer volt. A tudósok nem ismerik az égitest pontos méretét, becsléseik szerint százszor kisebb, mint a Plútó törpebolygó, amelynek az átmérője mintegy 2400 kilométer. Az aszteroida körül fagypont alatti a hőmérséklet, így a tudósok feltételezik, hogy megőrizte eredeti állapotát.

A szonda először csak bejelentkezett, a sikeres átrepülésről. A képeket csak később küldte. Az információk több mint négy óra alatt érik el a Földet, az üzenet megérkezésekor csak Európából volt fogható, és a madridi 70 méteres antenna fogadta a jeleket. A szonda minden berendezése kifogástalanul működik, és elküldött néhány távolról készített fotót.

Az aszteroida egy “mogyoró formához hasonló”, nyújtott alakú, felső része keskenyebb, mint az alsó. A tudósok azt sem zárják ki, hogy esetleg két egymás melletti égitestről van szó. Az átrepüléskor készült első felvételek, amelyek szerdán érkeznek a Földre, fogják megerősíteni, hogy egy vagy két keringő égitestről van szó. A szonda összesen 900 képet készített.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...