A megelevenedett horror: a Fehér Tenger szörnyei

A Föld bolygó évezredek ismerkedése után is tartogat meglepetéseket az emberi fajnak – például újabb és újabb, korábban nem látott állatok képében. Íme 17 olyan állat, amelynél idegenebb, földönkívülibb nem nagyon van a bolygón!

1. A furcsa hernyó, ami százlábúnak álcázza magát

Gyönyörű szép, arany színű jószág a Pterosyllis finmarchica, mely a tengerben él. Igazi modernkori rejtély: senki nem tudja, miért vannak láb vagy csápszerű kis végtagjai, mivel a világon semmire se használja őket. Lehet, hogy csak szeret jól kinézni.

2. Csőlakó csiga

Íme a csiga, ami ahelyett, hogy házat növesztene, vagy bármi csigás dolgot művelne, csőben lakik, és onnan vadászik (!): ragacsos hálót dob az előtte elhaladó élőlényekre és felfalja őket. Közben pedig rendkívül bizarrul néz ki.

3. Nekromata tengeri csillag

A predator pofájára emlékeztető, igen furcsa tengeri csillag az oroszországi Fehér Tenger lakóit rémisztgeti halálra. Neve Gorgófej, amely a görög mitológia kígyóhajú Medúszájára utal, némi joggal. 20 méterrel a vízszint alatt tengeti rémisztő mindennapjait, központi része (fej? test? lemez? wtf?) 10 cm körül van, míg a gyökérszerű karjai 30 cm-re távolodnak el tőle. Kicsit olyan ez a lény, mintha egy belga praliné színesítésű tengeri csillagot betalált volna egy nekromata egy kiadós átalakításra.

4. Szupernova a tengerben

Mindenféle tengeri lucsokállatka közül a legégiesebb jelenség az oroszlánsörény medúza. Ez a jószág azt tűzte ki célul, hogy minél tökéletesebben hasonlítani fog ikertestvérére, a Tycho szupernova maradványára, ami 9000 fényévre van tőlünk, a Tejútban. Elképesztően gyönyörű állat – és igen veszélyes: a rózsaszínes “lepedők” rejtik a fegyverré alakított sejtjeit, szóval, aki védtelennek véli ezt a gyönyörű szupernovát – komoly taktikai hibát vét.

Összehasonlításként itt a Tycho szupernova maradványairól készült fotó:

5. Szétszakadó fejű tengeri angyal

A clione limacina közönséges neve a tengeri angyal szintén egy csigaféle jószág, amely nem csak a háztól szabadult meg, mint csőlakó rokona, hanem mindenfajta váztól, szárnyakkal úszik meglepő sebességgel.

Elég meglepő módon a bal szélső fotón megfigyelhető aranyos kis csigafeje könnyedén szétnyílik a Végzet Brutális Pofájává: hat erős, masszív karrá alakul át, amivel prédáját elkapja. Szerencsére nem két méteres és nem a levegőben repül ez az egyébként szépséges kis vízi (halál-)angyal.

6. Tengeri pillangó

A Limacina helicina, ahogy a művelt japán mondja (mert azt tud latinul) szintén egy csigaféle: házacskájában él, és a “fülei” segítségével úszik. A tengeri angyal a fő vadásza, és szintén nincs a csigákra jellemző járószerve, hanem helyette úszással közlekedik. Ragacsos váladékát golyóba gyúrja, azzal vadászik, amellyel kis ízeltlábúakat, algát és baktériumokat gyűjt össze. Bár olyan, mint egy gyönyörű orchidea, oroszul neve tengeri ördögöt jelent – na tessék, így máris érthető, miért gyilkolják őket a tengeri angyalok.

7. Az Izé

Részben virág, részben hernyó, részben százlábú, részben… izé. Olyan a neve, mint valami komolyabb dinoszaurusznak (Chaetopterus cautus), de ennek ellenére nem földönkívüli virág, és nem is egy férgek bizarr mantikórja, hanem egy alagútásó kukac.

Ami világít.

 

8. A villanykörte

Ez a medúza olyan, mintha az apukája egy megszálló idegen, az anyukája meg egy százas égő lett volna. A kis bougainvillia superciliaris mindössze 1 cm hosszú, majdnem teljesen átlátszó, életét pedig a tengerfenék környékén lebegve tölti, nagyrészt evéssel.

Nincsenek nagy vágyai.

9. Bigyó

Szegény Pseudoceros flowersi nem érdemelte meg ezt a lebigyózást, de elsőre mi meg nem mondtuk volna, hogy ő egy laposféreg (vagy mi az ördög). Akkora, mint a tenyered, és egyébként ő se csúnya. Csak olyan, mintha egy másik bolygóról jött volna.

10. Homokféreg

Ez a kreatúra akár az Arrakis homokjából is előbukkanhatna. A Fehér Tenger Shai-Huludja a tengerfenéken él, és bizony szépsége szintén veszélyes ragadozót rejt: a latinul pharynxnak nevezett testrészét, azaz torkának egy részét lövi ki, azzal szögezi le a tengerfenékhez prédáját, majd bevontatja az arcába és felfalja.

Csodálatos lehet a Fehér Tengerben halnak lenni.

 

A cikknek még nincs vége! A folytatásban olyan állatok várnak rád, mint a tengeri ent, a tüskés túró rudi, vagy a széparcú – olvasd végig IDE KATTINTVA!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?